Societat 13/08/2021

Veïns de Sant Adrià de Besòs denuncien sorolls forts i prolongats d’una planta d’Endesa

Airenet i Marea Verda es declaren preocupats també per la contaminació de l’aigua i l’emissió de gasos

Joana Garreta Passola
3 min
La Central de Cicle Combinat Besòs d'Endesa

Sant Adrià de Besòs"Són molt aguts, molt prolongats i inclús amb les finestres tancades se senten moltíssim". Així ha descrit Jorge Ponce els sorolls que les últimes setmanes han sentit veïns de Sant Adrià de Besòs, de zones de Barcelona com el Fòrum o Diagonal Mar i fins i tot de Badalona i que provenen de la central de cicle combinat Besòs d'Endesa. Alguns veïns de la zona han denunciat aquest divendres que, a través de mesuraments fets amb aplicacions de mòbil, han arribat a registrar a més d'un quilòmetre de distància sorolls que arribaven als 90 decibels. A més, han assegurat que poden durar hores.

Es calcula que 90 decibels és el soroll que produeix el trànsit intens, però s'hi suma que els sons que arriben de la planta són molt aguts i prolongats. Ponce ha explicat que fins i tot amb les finestres tancades se senten aquests sorolls i que sovint sonen durant la nit, mentre els veïns intenten dormir. "És insofrible", resumeix Ponce. Fonts d’Endesa han afirmat que el soroll va ser a causa d'un equip que va arribar defectuós de fàbrica i que un cop detectat es va substituir. Han assegurat a l'ARA que el problema ja està arreglat.

A banda del soroll, Airenet i Marea Verda, entitats en què participen alguns veïns de la zona, han denunciat també que l'empresa està contaminant la zona. La portaveu de la plataforma Airenet, Silvina Frucella, assegura que Endesa és una "empresa que no sap conviure amb la gent" i que "no està demostrant sensibilitat ni cap al medi ambient ni cap a les persones".

Un dels aspectes que preocupa a les associacions és la contaminació que produiria la planta. Segons Frucella, la central agafa aigua del mar per refredar els processos que s'hi duen a terme i, un cop utilitzada, l'aigua és expulsada al riu, quasi a la desembocadura. Les associacions creuen que, d'una banda, això provoca un efecte negatiu en l'ecosistema pel canvi de temperatura, ja que l'aigua surt calenta. I, de l'altra, sospiten que és aigua contaminada. Tot i que saben que Endesa assegura que és simplement aigua, el color blau "carib" que té quan surt els fa sospitar que pot haver-hi algun agent tòxic del qual l'empresa no deu informar. Des d’Endesa han negat que l’aigua estigui contaminada; de fet, han afirmat que l’aigua no entra en contacte amb res i, per tant, no pot estar-ho. Sobre la temperatura, han explicat que la controlen molt i que en cap cas és perjudicial per al medi ambient.

Les associacions també han denunciat l'emissió d’uns gasos de color rosat el diumenge 1 d’agost. S’han mostrat preocupades per si aquests gasos podrien haver estat perjudicials i han lamentat que l’empresa no els hagi volgut aclarir de què es tracta. Endesa, però, ha afirmat que es van emetre a causa de la parada de la planta per la substitució de l’equip que provocava el soroll. La companyia explica que a l'engegar la planta es fa amb poca càrrega, procés que fa que es cremi més oxigen i es produeixi aquest canvi de color. Fonts d'Endesa insisteixen que hi ha un gran control de tots els processos de la central i que sempre treballen dins els paràmetres legals, amb molt de marge.

Frucella manté que hi ha una "gran incompatibilitat" entre la indústria i els habitatges dels voltants que, segons el pla director urbanístic d'ordenació del front litoral en l'àmbit de les Tres Xemeneies, està previst que s'ampliïn en 1.844 més. Per tot això ha afirmat que volen que marxin. Tot i això, han proposat una sèrie de mesures que podrien ajudar a garantir el benestar dels que viuen a la zona, com insonoritzar les parts necessàries de la planta, fer lectures de contaminació acústica amb aparells reglamentaris, de manera que es puguin emprendre accions legals si fos necessari, o bé col·locar aparells de mesura de la qualitat de l'aire a la zona.

stats