Societat 16/05/2019

Veïns amenaçats d'expulsió a Sant Andreu forcen l'Ajuntament a dialogar

Els afectats es reuniran amb la regidoria d'Habitatge la setmana que ve per trobar una solució

Clara López
2 min
Un moment de la tancada a la seu del districte de Sant Andreu, aquest dijous.

BarcelonaMig centenar de veïns del carrer Pons i Gallarza, al barri barceloní de Sant Andreu, han ocupat aquest dijous al vespre la seu del districte per exigir una solució a "l'especulació immobiliària" a la qual s'enfronten des de fa més d'un any i mig. Organitzats pel Sindicat d'Habitatge de Sant Andreu, la comunitat de veïns ha exigit a l'Ajuntament de Barcelona una solució imminent que els permeti quedar-se a les seves cases. I, després d'un parell d'hores dins de l'edifici, ho han aconseguit: dilluns vinent es reuniran amb la cap de gabinet de la regidoria d'Habitatge de Barcelona, Vanesa Valiño, per trobar una sortida a la situació que viuen. La promesa ha arribat després que les vuit famílies, amb el suport d'entitats i particulars, s'hagin concentrat a les portes de la seu del districte, a la plaça Orfila.

Els veïns denuncien que el nou propietari, l'empresa vigatana Vermonta, SL, va decidir no renovar el contracte d'alguns dels veïns, ja que, segons asseguren, el seu objectiu és enderrocar les casetes de més de cent cinquanta anys on resideixen per construir-ne de noves. "La propietat es vol desfer de les cases, però no aconseguiran que algú les compri amb gent a dins", ha denunciat Roger Ramírez, portaveu dels veïns, que també ha volgut subratllar la necessitat d'una resposta urgent. "Si alguna cosa no tenim és temps. La propietat vol saber alguna cosa per accelerar el procés i anar fent-nos fora", ha dit.

Els afectats, alguns amb contractes temporals, d'altres amb lloguers de terminis més extensos, ja van denunciar la seva situació en una manifestació el mes de març passat. Va ser llavors quan l'administració del districte els va posar en contacte amb l'Ajuntament de Barcelona. "Ens van oferir mediació per solucionar el conflicte, però quan ens hi vam negar i vam demanar parlar amb algú amb poder de decisió no van saber què respondre", explica Ramírez. És per aquest motiu que consideren que la trobada amb Valiño els permetrà aturar un procés d'expulsió que ja s'ha iniciat amb la fi del contracte de lloguer d'una de les famílies el mes de novembre passat.

"Avui som nosaltres, demà seran uns altres", han afirmat, micròfon en mà, alguns dels afectats que s'han concentrat a la plaça d'Orfilia. La comunitat de veïns, que ha desplegat a la plaça una pancarta amb el lema "Sant Andreu serà la tomba dels especuladors", ha volgut cridar a la resta de veïns del barri perquè s'uneixin contra aquest fenomen. Els veïns del barri ja es van mobilitzar contra l'especulació immobiliària en una manifestació en què van participar més de 300 persones.

stats