La venda de roses grogues es multiplica per deu per Sant Jordi

Els floristes preveuen vendre 7 milions de roses vermelles, i llibreters i flequers també són optimistes

La rosa groga és la sorpresa d'aquest Sant Jordi des que la campanya d'Òmnium Cultural ha convidat a comprar-ne com a símbol de solidaritat amb els presos polítics. Les vendes de la flor d'aquest color es multiplicaran per deu i la col·locaran directament per darrere de la rosa vermella tradicional, que no només no es veurà penalitzada sinó que també creixerà en vendes respecte al Sant Jordi passat, segons les previsions del Gremi de Floristes de Catalunya.

La rosa groga ha tingut una "progressió desmesurada", i si l'any passat se'n van vendre unes 60.000, aquest any s'arribarà a les 600.000, segons ha apuntat el president del gremi, Joan Guillén. Els majoristes de Mercabarna Flor encara apugen més la xifra i la situen en 700.000 unitats.

Sigui com sigui, la rosa vermella seguirà regnant, amb unes vendes esperades de 7 milions d'unitats. "L'expectativa és clarament a l'alça", ha afegit Guillén, que també ha explicat que en molts dels encàrrecs de la rosa tradicional  també hi haurà la prova que aquest Sant Jordi és una mica diferent, ja que molts encàrrecs demanen que, més enllà del color de la flor, s'hi col·loqui un llaç groc en record dels empresonats.

La rosa groga serà, amb les mateixes mides i qualitats, un pèl més cara que la vermella, segons ha avisat el responsable del gremi. La groga és una flor d'importació: principalment vindrà d'Holanda. Entre les varietats de rosa vermella hi ha l'originària de Catalunya —la varietat Samurai—, i també n'arribaran de països com Holanda, Colòmbia i l'Equador. El preu a la floristeria partirà dels 4 o 5 euros, segons el gremi.

Guillén ha aprofitat la roda de premsa per reivindicar una ordenança urgent que sigui més restrictiva amb les paradetes de venda que s'autoritzen i on es col·loquen. "Hi ha una sobresaturació: tenim prop de 4.000 parades a Barcelona i som 500 floristes", ha lamentat el president del gremi, que ha proposat a l'Ajuntament que estableixi un topall en 2.500 parades. També ha lamentat la competència de venedors il·legals: "L'any passat es van detectar unes 3.000 persones amb galledes i roses per la ciutat". 

Un aparador cultural al món

La diada de Sant Jordi 2018 coincideix aquest any amb la declaració de l'Any de la Cultura per part de la Generalitat, una fita que el Gremi de Llibreters de Catalunya ha subratllat que cal saber aprofitar. Els llibreters, com en el cas dels floristes, estan molt animats, però prefereixen no avançar dades. "Cada any ens superem, i sabem que som un sector viu i molt actiu perquè el coneixement no té límits", ha reivindicat el portaveu del Gremi de Llibreters, Pere Fàbregues.

El fenomen de Sant Jordi, que originàriament era el Dia del Llibre, creat pels mateixos llibreters, segons ha dit Fàbregues, ja és internacional i el copien moltes ciutats a tot el món. Aquest any la projecció encara pot ser més gran, perquè s'ha convidat una vintena de periodistes de deu països, que cobriran i viuran la diada per difondre-la.

Fàbregues ha dit que desitja que aquest Sant Jordi "els llibres entrin a totes les llars". El fet que la diada sigui entre setmana pot afavorir les vendes, que tenen el llistó de l'any passat en una facturació assolida de 21 milions d'euros. Els llibreters també han reivindicat que es tingui en compte els professionals a l'hora d'autoritzar les parades de venda de llibres al carrer. Hi ha 980 parades de llibres previstes a Barcelona, quan els llibreters són "molts menys", ha dit Fàbregues.

30 anys de pa de Sant Jordi

El pa de Sant Jordi, l'últim a sumar-se a la tradició de la diada, celebra aquest any el 30è aniversari. El Gremi de Flequers de Barcelona ha celebrat la seva consolidació no només entre els 2.000 establiments agremiats, sinó també en altres arreu de Catalunya. El president del gremi, Jaume Bertran, confia que les vendes creixeran aquest any, afavorides pel fet que Sant Jordi caigui entre setmana.