Societat 29/08/2015

Venedors de 'top manta' plantegen a l'Ajuntament crear una cooperativa

El col·lectiu ha demanat al consistori que els faciliti cursos de formació per poder dedicar-se a altres sectors

Europa Press
2 min
Miquel Àngel FraileAlba Cuevas: ‘Top manta’: el debat de cada estiu Les preguntes

BarcelonaVenedors ambulants de 'top manta' han demanat a l'Ajuntament de Barcelona que els faciliti cursos de formació per poder dedicar-se a altres sectors i plantegen crear una cooperativa mitjançant la qual puguin vendre en llocs concrets. Un dels portaveus dels venedors, Papa Diop, ha explicat a Europa Press que preveuen reunir-se amb representants de l'Ajuntament la segona setmana de setembre per abordar aquestes propostes, que segons ell estan avalades pel govern d'Ada Colau.

La setmana passada es van reunir amb la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i amb representants de la Guàrdia Urbana, dels serveis socials municipals i de l'àrea d'Economia Cooperativa. L'alcaldessa, Ada Colau, i el seu equip defensen que abordar la situació de la venda ambulant il·legal des d'una perspectiva social que vagi més enllà de l'àmbit policial, cosa que comparteix el representant del col·lectiu.

Diop assegura que la pressió policial no contribueix a solucionar el problema: "Si només ho persegueixes, el 'top manta' sempre torna". Opina que són necessàries mesures socials, que considera que han de passar per la formació. Sobre la cooperativa, ha assenyalat que podria ser una solució sempre que se situï en algun lloc en el qual puguin tenir clients, ja que en cas contrari avisa que no funcionarà, una opció que ja va plantejar Colau.

El portaveu assegura que els venedors no tindrien problemes per deixar d'oferir productes falsificats i d'imitació, i que podrien canviar d'articles si fos necessari per facilitar l'impuls de la cooperativa. A més a més, garanteix que la majoria dels venedors deixarien el 'top manta' si tinguessin l'oportunitat, i assegura que no solen tenir problemes amb els comerços propers perquè eviten situar-se en les seves entrades i venen productes diferents i dirigits a un públic diferent.

Diop ha assenyalat que la presència policial als carrers per evitar el 'top manta' és contraproduent, ja que els venedors treballen fins que venen prou i, quan hi ha agents, esperen que es vagin, pel que triguen més a guanyar el necessari i estan més hores al carrer. També ha rebutjat els incidents que s'han registrat entre venedors i agents de la Guàrdia Urbana, i ha emfatitzat: "No volem violència ni confrontació". Així mateix, garanteix que no existeix cap tipus de màfia darrere del 'top manta' i que els venedors gestionen els seus articles i el seu temps, i ha insistit que la majoria es dediquen a la venda ambulant perquè no tenen altra sortida.

stats