Societat 03/02/2019

El pare abat de Montserrat demana perdó pels casos d'abusos sexuals al monestir

El primer denunciant, Miguel Ángel Hurtado, n'exigeix la dimissió

Laia Vicens
2 min
Missatge sobre els abusos a Montserrat durant l'homilia d'aquest diumenge

MontserratDues setmanes després d'haver esclatat el primer cas d'abusos sexuals a Montserrat, el pare abat Josep Maria Soler s'hi ha referit per primera vegada. En l'homilia durant la missa de diumenge a la basílica, Soler ha reconegut que "els abusos s'han donat també a l'Església i cal afrontar-ho amb decisió". "Demanem humilment perdó a les víctimes dels abusos sexuals, ens hi solidaritzem i els donem tot el suport de la nostra comunitat", ha expressat. El pare abat també ha subratllat la "voluntat de transparència" de l'abadia: "Reconèixer la veritat ens farà lliures".

"Els fets denunciats han colpit tothom i també, d'una manera molt intensa, la nostra comunitat", ha dit el pare abat, que ha defensat que es tractava de fets "concrets" i ha agraït les mostres de suport al conjunt de la seva feina. En el torn de les pregàries, una s'ha dedicat a les víctimes d'abusos sexuals, a les quals ha demanat que "sàpiguen trobar en Déu consol i ajuda".

Miquel Àngel Hurtado i Joan Cuatrecasas han denunciat els abusos a Montserrat amb un acte al monestir

Les víctimes han anat a Montserrat amb pancartes minuts abans de l'homilia i han demanat la dimissió de l'abat. Exigeixen també que la investigació sigui tractada per una comissió independent on ells puguin aportar el seu testimoni. Després que hagin sortit a la llum fins a 7 casos de presumptes víctimes d'abusos del germà Andreu Soler, l'abadia de Montserrat ha format un comitè integrat per un monjo, una psicòloga, un metge i una advocada per aclarir el cas.

En un petit acte, Miguel Ángel Hurtado, la primera víctima que va fer públic el cas, ha criticat que la comissió sigui creada "a dit" pel pare abat Josep Maria Soler. "Una víctima d'abusos sexuals d'un monjo de Montserrat no denunciarà res davant un monjo de Montserrat", ha dit, i ha reclamat que les víctimes tinguin veu pròpia a la comissió, ja sigui amb testimonis directes com també a través de la fundació Vicki Bernadet. Així, ha proposat que s'obri una comissió alternativa que podria estar encapçalada pel síndic de greuges, Rafael Ribó.

Hurtado ha lamentat la falta de reacció del màxim responsable de Montserrat malgrat que s'està demostrant que el mossèn denunciat "va ser un depredador".

El primer denunciant ha rebut el suport de Juan Cuatrecasas, el pare d'un noi que va ser víctima d'abusos sexuals d'un professor en una escola de l'Opus Dei de Navarra fa alguns anys, que va ser condemnat a 11 anys de presó. Cuatrecasas també ha dit que una comissió sense la veu de les víctimes "no té credibilitat". A més, ha demanat que els poders públics facin tot el possible per prevenir aquests comportaments, però també per protegir les víctimes quan ja és massa tard. Per això reclama que s'estableixin mesures per indemnitzar-les o bé que puguin cobrar una pensió si els abusos els produeixen incapacitat psicològica.

stats