CIÈNCIA
Societat 29/09/2015

Hi pot haver vida a Mart?

La troballa d'aigua líquida al Planeta Vermell obre la porta a la presència de vida microbiana

Ara/the New York Times
2 min
Erosió possiblement per aigua al cràter Garni, a Mart. NASA

BarcelonaEl gran interrogant, un cop la NASA ha confirmat la presència d'aigua líquida a Mart, és si hi pot haver alguna forma de vida al Planeta Vermell. Intentem respondre algunes de les incògnites que es plantegen amb aquesta descoberta.

  • Què suposa la troballa d'aigua líquida?

Mart té aigua, i no glaçada, sinó en estat líquid. Les sals de perclorat fan baixar la temperatura de congelació i permeten que l'aigua sigui líquida. La notícia suposa una fita important en la història de l'exploració de l'espai. L'aigua líquida –la gelada no és suficient– és un dels ingredients essencials per a la vida, i la seva presència obre la porta que Mart, que sembla tan sec i àrid, pugui acollir vida microbiana. L’aigua va ser un element imprescindible en el sorgiment de la vida al nostre planeta, i els científics consideren que és un requisit sense el qual la vida no pot materialitzar-se en altres llocs de la galàxia.

  • Hi pot haver vida en aigua salada?

Christopher P. McKay, astrobiòleg del Centre d'Investigació Ames de la NASA, a Mountain View, Califòrnia, no creu que la presència d'aigua sigui l'únic requisit per garantir la presència de vida. "Perquè l'aigua pugui ser líquida, ha de ser tan salada que res hi podria viure", ha afirmat. I posa l'exemple de la llacuna Don Juan a l'Antàrtida, que es manté tot l'any líquida en temperatures sota zero a causa de les altes concentracions de sal de clorur de calci, però que "no en té gens [de vida microbiana]".

  • Quina és la temperatura de Mart?

A Mart les temperatures més càlides poden oscil·lar entre els 0 i els 23 graus, i les més baixes poden assolir els 130 graus negatius. La temperatura mitjana és de 56 graus negatius. Per tant, seria un hàbitat poc favorable que hi sorgeixi vida. No obstant això, altres científics apunten que podria ser que l'aigua fos diferent segons la regió de Mart on es forma, i que als llocs on fa més calor l'aigua podria no ser tan salada i contenir microbis. Altres científics també apunten que els microorganismes podrien estar sota l'escorça, i recorden que a la Terra també hi ha microorganismes que viuen en condicions molt extremes, com al desert d'Atacama, a Xile, que té unes condicions d'aridesa semblants.

La NASA troba aigua líquida a Mart
  • És el primer cop que s'hi troba aigua?

Els científics de la NASA ja havien determinat que Mart va tenir un oceà fa uns 4.500 milions d'anys que va ocupar el 19% del planeta i que podria amagar, a sota, un dipòsit d'aigua o de gel. Fins ara se sabia que a Mart hi ha gel però es creia que les gèlides temperatures i la baixa pressió atmosfèrica indicaven que el gel es vaporitzava i no es feia líquid, com ara ha demostrat la NASA.

S'haurà d'esperar, però, que la sonda ExoMars, que s'ha de llançar l'any que ve, ajudi a resoldre tots aquests dubtes.

stats