Una càmera de seguretat capta el moment del xoc del tren a l'Estació de França

56 persones van resultar ferides. Els Mossos preveuen una "investigació llarga" per aclarir per què el tren va xocar al final de la via

Una càmera de seguretat va captar el moment en què el tren accidentat aquest divendres a l'Estació de França impactava amb el topall final de la via. El succés va deixar 56 persones ferides. 

Un accident ferroviari a l’Estació de França causa 56 ferits

Per causes que encara s’investiguen, el tren de Rodalies no va poder frenar a temps quan entrava a l’Estació de França de Barcelona. El morro del vehicle va quedar destrossat i dels 70 viatgers del comboi els serveis mèdics en van haver d’atendre 56. No hi va haver cap mort i no es tem per la vida de cap dels ferits, tot i que n’hi ha tres de greus, segons l’última actualització del departament de Salut. Ahir a la nit, 44 dels lesionats ja havien rebut l’alta.

El tren, del model Civia, va frenar quan va entrar a l’estació, segons van reconèixer els testimonis de l’accident i va explicar ahir el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en una visita al lloc dels fets. El ministre també va dir que les balises d’Adif que estableixen el límit de velocitat prop de l’estació havien detectat que el tren hi arribava “amb total normalitat”. Tot i la gran quantitat de ferits, l’accident hauria tingut “conseqüències imprevisibles” si el vehicle no hagués anat a una velocitat “relativament baixa”, va afirmar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, des d’allà mateix.

Al migdia, agents dels Mossos d’Esquadra van treure les caixes negres de la cabina del comboi i en van començar a descarregar les dades, que inclouen paràmetres com la velocitat del tren en cada moment i el registre de frenada. Ara les hauran d’analitzar. A la tarda, quan van haver retirat la part superior de la carcassa del primer vagó, també van revisar l’estat dels topalls i de la part inferior del tren.

De la Serna va assegurar que el comboi havia passat totes les revisions de manteniment que tocaven i que l’última l’havia fet tot just feia deu dies. A més, va destacar que el maquinista, de 31 anys -i que va patir una forta contusió al tòrax-, té set anys d’experiència duent trens de Rodalies. Els Mossos li van fer un control d’alcoholèmia i estupefaents a la tarda, que va indicar que no anava begut ni drogat. Ahir mateix també li van prendre declaració.

Fonts de la policia reclamaven prudència a l’hora de parlar de possibles causes i avisaven que “la investigació serà llarga”. El jutjat d’instrucció número 11 de Barcelona, que estava de guàrdia, va obrir ahir mateix diligències arran del xoc, que també investiga la comissió d’accidents ferroviaris.