Societat 17/07/2017

Un vídeo mostra un cas de violència policial en un vol de deportació

Les imatges han reaparegut a les xarxes després que un grup de passatgers aturés una deportació a Barcelona aquest dissabte

Ara
2 min
Un vídeo mostra un cas de violència policial en un vol de deportació

BarcelonaDesprés que un grup de passatgers aturessin la deportació d'un immigrant senegalès en un vol Barcelona-Dakar, ha reaparegut a les xarxes un vídeo del 2015 en què es pot veure com dos policies espanyols immobilitzen un home mentre una dona el colpeja violentament. Al final del vídeo, el personal de l'avió demana a la persona que grava, per petició de la policia, que aturi l'enregistrament.

Es tracta del cas d'un immigrant de la República Dominicana que també va ser deportat en un vol comercial i que va ser maltractat perquè, suposadament, es va resistir a la deportació. Segons va apuntar 'El Mundo', els fets van causar "malestar al govern de la República Dominicana", que va enviar un comunicat al ministeri d'Assumptes Exteriors d'Espanya, en què condemnava "l'actitud violenta" i exigia "les mesures oportunes perquè incidents d'aquest tipus no es repetissin".

Fins a 18.865 persones van ser deportades a Espanya per un expedient d'expulsió el 2012, segons les dades de l'Eurostat. Els vols de deportació poden ser col·lectius o en vols comercials, i el ministeri d'Interior hi ha invertit 11.880.000 euros en els dels anys 2016 i 2017. La plataforma 'Paremos los vuelos' denuncia que en la major part dels casos que han investigat s'han produït maltractaments. Assegura que han recollit testimonis que diuen que han vist "atrocitats, com persones lligades de peus i mans, cascos, boles de goma a la boca perquè no cridin...". De fet, el reglament policial que determina les normes durant les deportacions permet les sedacions forçoses sempre que el metge que acompanya l'operatiu n'aprovi l'ús, els cinturons immobilitzadors i cascos per a l'autoprotecció dels repatriats que es manifestin de manera violenta i l'ús de "mesures coercitives" en cas que "es neguin o s'oposin a l'expulsió amb violència".

stats