Temporal

El temporal malmet l’arròs del Delta i provoca destrosses en fins a 200 cotxes

Durant el cap de setmana els Bombers han rebut gairebé 500 avisos pel temporal i s'han fet més d'un miler de trucades al 112

2 min
Un arbre ha caigut sobre un cotxe a l'Hospitalet de Llobregat a causa del temporal

BarcelonaFeia setmanes que s'esperaven i finalment les pluges s'han estès per tot Catalunya, en la que ha estat la segona regada més important de l'any, després de les viscudes al febrer. En menys de 48 hores, l'episodi de pluja ha deixat més de 100 litres per metre quadrat al Pirineu, on destaquen registres com els 106 litres a Molló o els 103 al Lac Redon. Però les tempestes també han ruixat amb força el Maresme o el Barcelonès. De fet, al centre de Barcelona i a Badalona no hi plovia tant des del març del 2022.

Tot i les precipitacions abundants, no s'ha hagut de lamentar cap incidència greu per l'aigua, tret de casos puntuals com el d'un home de Vilassar de Mar que ha hagut de ser rescatat pels Bombers de dintre el seu cotxe després que quedés encallat sota un pont arrossegat per l'aigua d'una riera. Amb tot, pel temporal de vent hi ha hagut més incidències. Entre dissabte i diumenge els Bombers han rebut gairebé 500 avisos derivats del temporal i hi ha hagut més d'un miler de trucades al 112 a causa de situacions com caigudes d'arbres i murs, petites inundacions i filtracions i acumulacions d'aigua. Aquest diumenge els Bombers també han hagut de rescatar tres excursionistes, dos d'ells amb símptomes d'hipotèrmia, que havien quedat atrapats per la tempesta al Pallars Sobirà. I a Sabadell, malgrat que encara se'n desconeixen les causes exactes, una dona va resultar ferida greu en caure-li a sobre un fanal en ple temporal.

Rescat d'una persona atrapada al cotxe a Vilassar de Mar

Pel que fa als danys materials, els més importants s'han viscut a la Sénia, a la comarca del Montsià, on, després de la calamarsada de dissabte amb pedres de fins a 10 cm de diàmetre, s'ha quantificat que 200 cotxes que hi havia aparcats al carrer han quedat malmesos per la trencadissa de vidres i els desperfectes a la carrosseria.

Pèrdua del 50% de la collita

Un dels efectes més preocupants de les pedregades del delta de l'Ebre ha estat l'afectació que han patit els camps d'arròs. Segons ha indicat Unió de Pagesos, l'episodi meteorològic ha provocat pèrdues del 50% en la collita d'arròs. De fet, en algunes finques d'Amposta on hi havia arròs bomba a punt per collir, s'ha perdut la totalitat del gra. El sindicat calcula que en total s'han vist afectades fins a 800 hectàrees i lamenten que la zona més tocada per les pedregades també ha estat la que havia patit més per la sequera i les restriccions d'aigua.

El temporal també ha afectat amb força les illes Balears, on s'han registrat 260 incidències. La tempesta ha deixat ratxes de vent de més de 100 km/hora, ha tombat arbres i ha trencat vidres i mobiliari de terrasses. A Calvià, a Mallorca, una dona embarassada ha resultat ferida després d'haver-li caigut un rètol a sobre. El fort vent que afecta l'arxipèlag també ha obligat a cancel·lar o desviar 50 vols amb destinació als tres aeroports de les Balears (Palma, Eivissa i Menorca), segons ha informat Aena.

stats