Societat 06/06/2018

Desapareguda a l’escala de casa dels avis i asfixiada al pis del veí

Dos oncles van trobar el cos de la víctima sota un matalàs de la casa del detingut, just al pis de sota dels seus avis

Enric Borràs
4 min

BarcelonaLa Laia va sortir del pis dels avis, al número 26 de l'avinguda de Cubelles de Vilanova i la Geltrú, dilluns cap a tres quarts de set del vespre. El pare l'esperava al carrer amb el cotxe, i l'endemà havia d'anar de colònies amb els companys de sisè de l'Escola Pia. Baixava des del segon però no va arribar al portal. Tres hores després, dos oncles de la nena van irrompre al pis de sota del dels avis, on hi havia el fill dels veïns, Juan Francisco López Ortiz, de 42 anys. Els oncles van trobar la Laia en una habitació tancada, amagada sota un matalàs, morta i amb marques de talls al cos. El fill dels veïns només va saber dir "Jo no he sigut", segons fonts dels Mossos. Ningú no el va creure.

Els metges forenses que van fer ahir l’autòpsia de la nena –que tenia 13 anys– van concloure que no havia mort per les ganivetades sinó asfixiada. Segons fonts amb accés a dades de la investigació, també li van trobar un petit objecte dins la gola. A més, van detectar indicis que assenyalen que hauria pogut patir abusos sexuals, tot i que caldrà fer més proves per confirmar-ho o descartar-ho. Ara els investigadors intenten aclarir què hauria pogut portar Juan Francisco López, que també té una filla adolescent, a fer-li tot això a la Laia en les tres hores que la nena va estar desapareguda, i per què.

Quan va anar a recollir la Laia, el seu pare va avisar els avis que ja arribava perquè ella anés baixant, però es va adonar que la nena trigava massa. Quan va insistir els avis li van dir que ja havia sortit. Es va estranyar i va començar la recerca. D’entrada va pensar que quan la nena havia arribat a baix potser no l’havia vist i havia marxat pel seu compte. La Laia tenia autisme –encara que en un grau lleu que no li impedia fer una vida completament normal– i s’havia desorientat altres vegades. L’avinguda de Cubelles és en una zona cèntrica i tranquil·la de blocs de quatre o cinc pisos, a cinc minuts de l’Ajuntament de Vilanova, i aviat es va omplir de familiars de la nena, pares dels seus companys de classe, veïns, policies locals i mossos d’esquadra que la buscaven. L’alerta saltava de mòbil en mòbil per WhatsApp i Twitter.

En la recerca també van demanar als veïns de l’edifici dels avis si algú l’havia vist. Dos oncles de la Laia –un de matern i l’altre de patern– van trucar al primer primera, on Juan Francisco López va obrir la porta amb una tovallola a la cintura, com si s’acabés de dutxar, i els va dir que no en sabia res. Van marxar per continuar buscant la noia, però segons va explicar ahir l’intendent Toni Rodríguez, cap de la divisió d’investigació criminal dels Mossos, l’actitud del fill dels veïns els va semblar “sospitosa” i al cap d’una estona van tornar a picar a la porta. Aquesta vegada va trigar molt més a obrir-la i quan ho va fer ja anava vestit. L’home insistia que no sabia res de la Laia però el van veure clarament nerviós i no se’l van creure. Un dels oncles el va empènyer i va entrar al pis a la força, “de manera coratjosa”, va dir l’intendent Rodríguez, i va trobar el cos de la seva neboda, ja morta, dins l’habitació tancada.

El detingut

La notícia va córrer i aviat es va començar a aplegar gent exaltada a la vora de l'edifici. Els policies locals, alertats pels crits, també hi van anar i van arrestar Juan Francisco López. Se’l van haver d’endur escortat, perquè la gent aplegada a la zona s'anava exaltant. Ahir al migdia, quan va tornar al pis dels seus pares emmanillat –entre crits d’"assassí" i tota mena d’insults– per fer una reconstrucció dels fets amb la comitiva judicial, tenia marques a la cara que podrien ser de cops.

El detingut, que és cuiner, és conegut a Vilanova i, al contrari que el seu pare, poc estimat. Dilluns mateix, poc més d’una hora abans de la desaparició de la Laia, va deixar l’última cervesa a deure a la cafeteria de la cantonada. Segons diversos testimonis, sempre tenia problemes de diners, però a la cafeteria feia uns dies que, segons els parroquians habituals, fanfarronejava ensenyant fotografies i plànols del restaurant que deia que obriria a la Xina. "Sempre tombava amunt i avall, les feines li duraven poc i el seu pare no el volia ni veure i deia que el faria fora", assegurava ahir el Josep Maria, un vilanoví amic del pare del detingut i de l'avi de la Laia. Amb el primer compartia l'afició pels cavalls, i la festa dels Tres Tombs amb el segon. "Tots tres esmorzem sovint", explicava. Juan Francisco López, separat de la dona amb qui havia tingut una filla, havia tornat a casa dels pares feia quatre o cinc dies perquè la seva mare estava molt malalta. Ahir al matí, el Josep Maria va rebre una trucada del pare del detingut. Li va explicar que la seva dona, la mare de Juan Francisco López, havia mort poques hores després que arrestessin el seu fill.

Milers de persones van homenatjar la Laia ahir en dues concentracions a la plaça de la Vila, una al migdia i l’altra a la tarda.

stats