Societat 05/02/2019

La nau de la violació múltiple a Sabadell s’havia de desallotjar des de feia tres anys

Més de 4.000 persones es manifesten a la ciutat per condemnar l’agressió

Pau Esparch
3 min
Unes 4.000 persones s'han concentrat a Sabadell per mostrar el rebuig a la violació múltiple

SabadellLa policia va detenir ahir un setè home que podria ser un dels autors materials de la violació múltiple que va patir una noia de 18 anys dissabte passat a Sabadell. La nau abandonada on es van produir els fets, i on el mateix diumenge van ser detinguts sis homes, estava pendent de ser desallotjada. L’Ajuntament feia més de tres anys que tenia constància que diverses persones vivien a la fàbrica del barri de Can Feu, que estava en desús. El 2016 va obrir un expedient perquè es tapiés l’edifici, però -amb un canvi de propietat de la nau entremig- encara no s’ha fet. En tot aquest temps, a la nau hi vivien persones sense llar. Dels sis detinguts inicialment, que tenen entre 21 i 53 anys, la meitat havien sigut atesos en dispositius per a la gent que dorm al carrer o en espais ocupats. Els detinguts passaran a disposició del jutge, tot i que els Mossos encara investiguen si tots ells van participar en l’agressió sexual múltiple i com la noia, de 18 anys, va poder arribar a la fàbrica.

La denunciant va exposar davant la policia que no recordava com havia arribat a la nau abandonada. La noia va explicar que estava de festa i va coincidir, segons Efe, amb un dels detinguts -que no coneixia-, que la va molestar i que era al carrer quan la víctima va sortir de l’últim local d’oci nocturn a l’hora del tancament de l’establiment. Els Mossos també volen aclarir quin és el grau de participació dels detinguts en la violació múltiple. Dels sis arrestats inicialment, només tres d’ells en serien els autors. Els agents investiguen quina va ser la implicació dels altres i si, en tot cas, poden ser els autors d’un delicte d’encobriment.

La Policia Municipal de Sabadell, que va ser qui va practicar les detencions, hauria arrestat totes les persones que hi havia diumenge a la matinada a la fàbrica en desús de Sabadell, després de la denúncia de la noia. L’edifici està buit des de diumenge perquè va quedar precintat per la policia i, un cop els agents hagin practicat les proves necessàries, la propietat el tapiarà. El regidor d’Acció Social de Sabadell, Gabriel Fernàndez, va explicar ahir que Solvia -que és la propietària de la nau- ja ha posat un servei de vigilància per evitar que es torni a ocupar la fàbrica. L’Ajuntament calculava que unes vuit persones vivien a la nau. “Algunes són itinerants i d’altres més estables”, va dir. El regidor va subratllar que unes 150 persones estan en una situació d’infrahabitatge a Sabadell, una vintena al carrer i la resta en espais ocupats, com per exemple la fàbrica abandonada del barri de Can Feu. Els veïns de la zona s’havien queixat de l’actitud d’algunes de les persones que ocupaven l’edifici, encara que Fernàndez va reconèixer que no és l’única nau en desús de la ciutat on hi viuen persones.

Mostres de suport

La plaça de Sant Roc es va omplir ahir al vespre per mostrar el rebuig de la ciutat a la violació múltiple. Unes 4.000 persones es van concentrar per condemnar l’agressió sexual, mostrar la seva solidaritat amb la víctima i fer una crida a la no discriminació. “És innegable que estem davant un problema social i estructural”, van expressar les entitats feministes convocants, en un manifest recollit per l’ACN.

stats