Detingut un noi de 17 anys de Súria per despullar nenes amb intel·ligència artificial i distribuir-ho

La majoria de les víctimes tenien menys de 10 anys

2 min
Una investigadora de la Policia Nacional analitzant els continguts que difonia el menor.

BarcelonaTé 17 anys, és de Súria (Bages) i estudia un grau mitjà d'informàtica. Des dels 14 anys, però, que va començar a fer servir la intel·ligència artificial per produir pornografia infantil. Agafava fotografies de nenes menors d'edat –segons fonts consultades per l'ARA, moltes de les víctimes tenien menys de 10 anys– i utilitzava els seus coneixements informàtics per despullar-les. Aconseguia imatges seves de les xarxes socials, però a vegades ell mateix les fotografiava. Des de la finestra de casa seva, a Súria, treia una càmera i capturava les nenes que passaven per allà. Després, els hi treia la roba artificialment i ho distribuïa per les xarxes socials i per alguns blogs. No els pixelava la cara.

De fet, ara mateix no hi ha cap denúncia de cap família contra aquest noi. La gran majoria de les víctimes no saben que ho són ni que estan corrent imatges seves despullades per internet. La investigació de la Policia Nacional va començar d'ofici. Durant les tasques de rastreig de les xarxes socials, que es fan de forma diària, van detectar més de 300 arxius pedòfils que s'oferien a través les xarxes. A més, l'oferta (gratuïta i sense contraprestació econòmica) incloïa poder despullar artificialment qualsevol persona. Aquest paquet d'arxius va conduir la policia nacional a l'adreça IP d'un ordinador que estava ubicat en un pis de Súria. Era d'aquest noi i el tenia a la seva habitació.

Fa uns dies els investigadors de la Policia Nacional van obtenir l'autorització del jutge per entrar a casa seva. Aquell paquet de 300 arxius era només la punta de l'iceberg. Al seu ordinador hi van trobar una gran quantitat d'arxius pedòfils, alguns dels quals "d'extrema duresa", segons fonts policials. Les nenes que sortien a les imatges eren, sempre, menors d'edat. Totes aquestes imatges les havia distribuït pels blogs i grups d'aplicacions de missatgeria instantània. Ara, el menor ha passat a disposició de la Fiscalia de Menors. La Policia Nacional recorda la importància de la col·laboració ciutadana en aquests casos i insisteix en la necessitat de no compartir ni difondre arxius d'aquesta naturalesa.

A mitjan setembre, la Policia Nacional va identificar diversos menors d'edat com a presumptes autors d'imatges de nus de diverses adolescents d'Almendralejo, a la província de Badajoz, fetes també amb programes d'intel·ligència artificial. En aquest cas, la denúncia la van fer algunes mares de les adolescents que surten despullades a les imatges editades amb intel·ligència artificial, que els autors també van distribuir a través de les xarxes socials.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats