El gest de socors amb la mà permet detenir un presumpte agressor a Barcelona
Una treballadora d'un centre mèdic de Sarrià-Sant Gervasi va reconèixer el gest que va fer una dona a la sala d'espera
BarcelonaEn una sala d'espera d'un centre mèdic del districte de Sarrià-Sant Gervasi una dona fa el gest de socors internacional amb la mà: obre la mà, estira els dits –amb el palmell mirant cap enfora–, amaga el dit polze dins el palmell i finalment doblega els altres quatre dits damunt del polze –fent la forma d’un puny–. Una treballadora del centre mèdic va reconèixer aquest gest, que s’ha popularitzat últimament per ajudar les víctimes de violència masclista, i va avisar el 112. Quan els Mossos d'Esquadra van arribar al lloc dels fets, van detenir l'home per presumptes maltractaments.
Així ho ha revelat una piulada dels Mossos d'Esquadra, en el que seria el primer cas a l'Estat que permet detenir un sospitós per violència masclista. Segons ha explicat Betevé, els fets van passar el 12 de novembre cap a dos quarts de tres de la tarda. Després de parlar amb la víctima i amb el presumpte agressor, els Mossos van detenir l'home, de 64 anys i sense antecedents. La dona hauria manifestat que patia insults i menyspreus continus per part de l'home, que a vegades l'empentejava. Feia deu anys que mantenien una relació.
Segons va explicar la dona, va fer el gest perquè no sabia com verbalitzar el que passava entre la parella. Precisament fa només uns dies que els Mossos van difondre un vídeo a les xarxes socials en què explicaven que s'unien a la campanya mundial i feien una crida a reproduir aquest senyal de socors si s'està en perill perquè altres persones puguin alertar la policia.
Gestos i frases per avisar del perill
El gest ha agafat notorietat els últims dies perquè s’ha sabut que la policia d’un comtat de Kentucky, als Estats Units, ha pogut alliberar gràcies a aquest senyal una adolescent de 16 anys que havien segrestat. Un conductor va trucar a la policia per avisar que havia vist que una noia dins un vehicle feia aquest gest amb la mà i ell havia identificat el senyal perquè recordava que a TikTok havien explicat que servia per denunciar la violència domèstica. L’home va dir que l’adolescent “semblava estar en perill”. Després de rebre l’avís, la policia es va activar: els agents van poder aturar el vehicle i van comprovar que els pares de la noia n'havien denunciat la desaparició.
Aquest gest, que ha fet la volta al món, es va idear l’any passat enmig de la pandèmia de covid-19, quan el confinament més dur obligava a estar tancat a casa. Una fundació del Canadà dedicada a les dones el va impulsar perquè poguessin utilitzar-lo les víctimes de violència masclista que durant el confinament estaven forçades a conviure amb el seu agressor: el senyal volia servir per demanar ajuda. Des d’aleshores s’ha estès i ara s’ha demostrat que ha permès alliberar la víctima d’un segrest.
Una altra manera de denunciar la violència és la frase “Que hi és, l’Àngela?”, que és la contrasenya perquè una dona pugui alertar els professionals dels locals d’oci nocturn quan no està a gust amb la companyia que té o ha patit assetjament. És una iniciativa de les patronals del sector, com Fecasarm i International Nightlife.