Violència sexual

Cada tres dies un menor de 14 anys comet una agressió sexual a Catalunya

Un 12,7% dels agressors sexuals identificats pels Mossos d'Esquadra l'any passat eren menors d'edat

3 min
Menors a la concentració de rebuig contra l'agressió sexdual a una nena a Badalona d'aquest dimecres

BarcelonaEl cas de la nena agredida sexualment per un grup de cinc menors en un centre comercial de Badalona és un dels més greus de violència sexual dels últims anys a Catalunya, però segons l'estadística aquest tipus de violències sexuals són cada vegada menys excepcionals: un 38% de les víctimes ateses l'any passat per una agressió sexual eren menors d'edat i un 12,7% dels presumptes agressors eren adolescents; a més, un centenar ni tan sols superaven els 14 anys, l'edat que marca la llei per castigar un delicte dins l'àmbit penal. De fet, fa temps que tant els Mossos d'Esquadra com la Fiscalia de Menors alerten del "preocupant" augment de la violència sexual entre menors: cada tres dies un menor de 14 anys comet una agressió sexual a Catalunya. Segons els Mossos d'Esquadra, suposen gairebé un 2% del total d'agressors sexuals adults i menors identificats l'any passat. "Les xifres són un drama que alarma, inquieta, preocupa i ens ocupa", assegura la inspectora portaveu del cos, Montserrat Escudé.

En el cas de Badalona, els Mossos investiguen dos dels presumptes autors –un d'ells està internat preventivament en un centre de menors i l'altre en llibertat amb càrrecs–, però els altres tres tenen menys de 14 anys i són inimputables per la via penal. Això no vol dir, però, que el seu cas quedi sense cap mena de seguiment ni avaluació. En aquests casos, la Fiscalia de Menors, que és qui es fa càrrec dels adolescents que han comès un delicte, remet l'expedient a la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), que fa un doble treball a través de l'equip de l'EMI14: per una banda, els especialistes se centren a conèixer l'entorn familiar de l'agressor per si es poden determinar factors de risc de conductes il·lícites i determinar si el menor es troba en una situació de desprotecció. En cas que calgui, també s'activa un acompanyament educatiu terapèutic o de salut mental.

En cas que es detecti alguna negligència familiar, es procedeix a valorar si es pot iniciar un procediment de retirada de la tutela o del domicili familiar. A més, equips especialitzats també poden atendre la víctima en el cas d'agressió sexual, si així ho requereix la situació. Pel que fa a la víctima de l'agressió, l'atenció de la DGAIA persegueix la restauració dels danys ocasionats, sigui directament amb ella o a través dels equips que l'estan tractant, amb l'objectiu sempre de preservar la seva voluntat i no revictimitzar-la.

El desembre del 2022 –les últimes dades disponibles–, la DGAIA tenia oberts 71 expedients de menors inimputables penalment per diferents tipus de delictes. Durant tot l'any en va tramitar 1.023, un 10% dels quals relacionats amb delictes contra la llibertat sexual.

La inspectora portaveu dels Mossos d'Esquadra, Montse Escudé (a la dreta), i la caporal responsable de l'Oficina d'Atenció a Familiars de Desapareguts, Laura Villanueva.

Ja fa temps que des de diferents àmbits s'alerta del creixement de la violència sexual entre menors. Des del 2011, el nombre d'agressions i abusos sexuals entre menors a Catalunya i a tot l'estat s'han més que duplicat. Tant des de la Fiscalia General de l'Estat com des del servei especialitzat en la matèria a Catalunya s'alertava en l'última memòria d'aquest increment "preocupant", que es vincula sobretot a l'accés a la pornografia i la manca d'una educació sexoafectiva. De fet, segons la dada dels Mossos d'Esquadra, el nombre d'agressors menors d'edat també s'ha multiplicat per dos els últims anys. L'any 2021 se'n comptabilitzen 87, mentre que l'any passat van ser 280.

Normalització de la violència sexual

"Com a societat tenim un problema, la violència sexual està normalitzada i generalitzada", ha assegurat aquest dijous Escudé, que no només ha desgranat l'estadística pel que fa a l'edat dels agressors, sinó també de les víctimes: un 15% són nenes menors de 12 anys, com en el cas de Badalona. La inspectora considera que cal "combatre" les violències sexuals no només des de l'àmbit de la seguretat, "perquè això seria un fracàs", sinó implicant les famílies, l'entorn dels menors i el conjunt de la societat. "Això no es pot tolerar més", ha afirmat Escudé, que ha recordat que "les violències sexuals tenen un impacte gravíssim en les persones que les pateixen".

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats