Publicitat
Publicitat

HABITATGE

“Ens volen fer fora però resistirem”

L’Ajuntament atura les obres majors d’un bloc perquè l’empresa ocultava que hi havia veïns

La Carme Garcia viu amb la seva família al mateix pis on va néixer, al carrer Balmes amb la ronda General Mitre. Són els únics veïns que queden a la finca, que l’empresa catalana Diorita Inversiones SA va comprar fa prop de dos anys. Fa un mes que conviuen amb el sorolls dels martells i els trepants, perquè l’empresa havia obtingut una llicència per reformar íntegrament l’edifici i convertir els 12 pisos actuals en 24. En realitat, però, la immobiliària va rebre aquest permís ocultant que hi havia encara una família al bloc, segons han confirmat a l’ARA fonts municipals. Ara l’Ajuntament ha paralitzat les obres en comprovar, també, que “hi ha defectes tècnics” que incompleixen la llicència. L’advocat de Diorita Inversiones, Jordi Gelpi, nega que l’empresa amagués informació. No ha volgut fer més declaracions.

L’empresa va intentar buidar tots els pisos: va indemnitzar dues famílies, que van marxar el març passat, i va oferir 100.000 euros a la Carme perquè marxés. Ella, que té un lloguer de renda antiga, s’hi va negar. “Un pis decent al meu barri ja val més de 1.500 euros al mes”, diu, defensant, a més, que vol continuar vivint a la casa on ho ha fet sempre. El “malson”, com ella ho descriu, tot just acabava de començar.

Fa un mes van començar les obres més importants. Des d’aleshores, la família de la Carme conviu diàriament amb la pols i els sorolls de la reforma integral de l’edifici. Espantada per la magnitud de les obres, va anar a l’Ajuntament a preguntar pel projecte executiu, que l’empresa no li havia ensenyat tot i que així ho manen les ordenances municipals perquè els afectats puguin fer al·legacions abans de donar una llicència. “En el projecte, el meu pis hi sortia dividit en dos”, explica.

Des del districte de Sarrià-Sant Gervasi es va comprovar que el promotor havia obtingut una llicència d’obres majors. Segons fonts municipals, en el tràmit de la llicència l’empresa va presentar una declaració responsable dient que no hi havia ocupants a l’edifici, però en una visita d’un tècnic municipal després de l’avís de la Carme es va comprovar que hi havia una família. Des que la setmana passada es van aturar les obres, l’empresa no s’ha posat en contacte amb la Carme. Perquè Diorita Inversiones pugui reprendre el projecte, hauran d’assegurar que es pot fer “sense que la família pateixi perjudicis, i garantir la seguretat dels ocupants de l’edifici, els vianants i els tercers en general”.

“Al límit de l’assetjament”

La Carme avisa que plantarà cara a la propietat. “Ens volen fer fora però resistirem”, assegura. Segons denuncia, l’empresa està “al límit de fer assetjament immobiliari”. “Al juny ens vam quedar sense aigua perquè buidant el pis de baix van tallar la canonada de retorn de la calefacció, i la setmana passada ens vam quedar sense gas per una fuita a l’edifici”, explica, encara que no ho pot atribuir directament a l’empresa perquè no té proves.

La Carme demana a l’Ajuntament que abans de donar una llicència d’obres per reformar per complet tot un edifici s’asseguri que no hi viu ningú. Està disposada a anar fins al final. “Tota la vida he viscut aquí i jo no he de sortir perjudicada pels negocis dels altres”, diu. Alertada pels casos semblants que hi ha a Barcelona, assegura que és una “responsabilitat” denunciar-ho, encara que sigui als mitjans i “per dignitat”.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT