Societat 20/01/2020

Vuit anys més tard arriben a judici els enfrontaments entre activistes i mossos durant el 20è aniversari de la UdG

La Generalitat ha retirat l'acusació contra els dotze encausats

Maria Garcia
2 min
Els acusats per les protestes a la UdG el 2011 asseguts al banc dels acusats

GironaLa protesta contra les retallades d'Artur Mas durant el 20è aniversari de la Universitat de Girona (UdG) i que va acabar amb enfrontaments entre Mossos d'Esquadra i manifestants, ha arribat a judici vuit anys més tard. En total hi ha dotze activistes asseguts al banc dels acusats i la fiscalia demana penes de fins a dos anys i dos mesos de presó pels delictes de desordres públics, atemptat contra els agents de l'autoritat o resistència.

En un principi, la Generalitat actuava com a acusació particular i demanava penes més elevades que la fiscalia, però durant les qüestions prèvies l'advocat del Govern ha retirat l'acusació perquè sosté que van cometre faltes i no delictes, i que, per tant, han prescrit. Així mateix, l'advocat dels encausats, Benet Salellas, ha retirat l'acusació contra dos mossos d'esquadra, per als quals demanava tres anys de presó pels delictes de tortures i lesions.

Segons l'escrit d'acusació de la fiscalia, els manifestants es van concentrar a l'accés de la plaça Sant Domènec, on es feia l'acte del vintè aniversari. Tota la zona estava protegida per un cordó policial amb tanques i segons el relat de la fiscal "els acusats van intentar tallar el cordó policial, fent que les personalitats que hi assistien haguessin d'accedir a la universitat per una via alternativa". Després, un grup d'activistes va anar al claustre de la Facultat de Lletres on, segons el relat d'acusació, "van forçar una porta metàl·lica, empenyent, agredint, increpant els agents que intentaven impedir-los l'accés i llançant-los objectes". Va ser aquí quan hi va haver les càrregues dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra contra els activistes.

A l'altra cara de la moneda hi ha el relat dels manifestants. Segons exposen, unes 400 persones de la comunitat universitària es van concentrar a la plaça Sant Domènec per mostrar el seu rebuig a l'acte del vintè aniversari "en un context de retallades socials i privatització de l'educació pública". Els activistes volien fer arribar les seves crítiques als assistents de l'acte, però "un excessiu i intimidador dispositiu de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra" ho va impedir. A més, acusen la policia de "carregar contra totes les persones que es trobaven al claustre, fet que va ocasionar més d’una trentena de ferits".

Entre els dotze encausats hi ha la delegada de CCOO i treballadora de la UdG, Araceli Fuentes, a qui acusen d'haver agredit dos agents. Fuentes creu que el cas "és surrealista" i que "mai s'hauria d'haver produït l'entrada dels Mossos a la Universitat de Girona". En aquest sentit, el portaveu dels processats, Isaac Granell, ha afirmat que se'ls jutja per haver-se "manifestat legítimament contra les retallades i a favor de la universitat pública".

El judici ha començat aquest matí al Palau de Justícia de Girona amb les declaracions d'una desena de Mossos d'Esquadra que van participar en l'operatiu d'aquell dia. Abans que comenci, un centenar de persones s'ha concentrat a les portes de l'edifici per donar suport als dotze acusats.

stats