Desigualtat
Societat 18/02/2022

Sancions a prostitutes i captaires: l'ordenança d'Alacant indigna les entitats socials

Les ONG alerten que les multes criminalitzen els col·lectius i només els faran encara més vulnerables

3 min
Un home demanant almoina al passeig de Gràcia.

València / Barcelona"Són normes que discriminen, criminalitzen i augmenten la vulnerabilitat, a més de beneficiar les màfies, els propietaris de prostíbuls i els proxenetes". Amb aquesta contundència han rebut les noves ordenances municipals sobre l'ús de l'espai públic a la ciutat d'Alacant Andrea Corrales, portaveu del col·lectiu Nómadas, que ofereix acompanyament jurídic i socioeconòmic a persones migrants, LGTIBQ+ i treballadores sexuals, i Javier Ruvira, secretari general de Càritas a Alacant i Oriola. La nova norma municipal, que ha tirat endavant amb els vots del Partit Popular, Ciutadans i Vox, preveu multar la mendicitat i la prostitució al carrer.

L'Ajuntament sancionarà amb entre 750 i 1.500 euros la petició de diners, la venda de mocadors, la neteja de parabrises o les indicacions d'aparcament, entre d'altres, si aquestes activitats es duen a terme "de manera persistent o intimidatòria" i "sempre que no hagen sigut demandades per la persona usuària". La multa s'elevarà a entre 1.500 i 3.000 euros quan hi participen menors o persones amb alguna discapacitat. A més a més, la norma també preveu multes d'entre 750 i 1.500 euros per l'oferiment, la sol·licitud, la negociació i l'acceptació directa o indirecta de serveis sexuals en la via pública quan es duguin a terme en espais situats a menys de 200 metres de centres educatius, parcs infantils, zones residencials o de qualsevol altre lloc en el qual tinguin lloc activitats comercials o empresarials.

L'ordenança, impulsada per Vox a canvi de donar suport al pressupost del PP i Cs per al 2022, ha aixecat polseguera i el rebuig de moviments socials encapçalats per Plataforma contra la Pobresa, l'Exclusió i la Desigualtat Social d'Alacant, de la qual formen part més de 40 entitats. Entre elles hi ha Càritas, que denuncia que la norma "no persegueix acabar amb les injustícies i el patiment que porten moltes persones a viure al carrer o a demanar almoina, sinó, simplement, fer-les menys visibles i que es traslladen a altres parts de la ciutat". Per a Ruvira, aquestes legislacions "serien un poc creïbles si estigueren acompanyades del plans que oferiren alternatives, però no n'ofereixen cap, simplement reclamen que aquestes persones se'n vagen a un altre lloc".

Més contundent encara és Andrea Corrales, que apunta a les connexions entre l'Asociación Nacional de Empresarios de Locales de Alterne i formacions com Vox. També denuncia que ordenances com l'alacantina perjudiquen "les treballadores del sexe que intenten tirar endavant de forma autònoma". "Si les obliguen a desplaçar-se a parts de la ciutat com polígons estan facilitant que siguen víctimes de violència com li va passar a Florina Gogos [una jove de 19 anys que va ser assassinada quan exercia la prostitució a Silla (Horta)]. També les estan empenyent a necessitar la protecció de proxenetes o màfies que, a canvi, les extorsionen", afegeix. Per a la portaveu de Nómadas aquestes normes amaguen una "gran hipocresia": "Volen que la prostitució no siga visible però que sí existisca per poder-la utilitzar quan desitgen". Per últim, afegeix que l'ordenança limita que les dones comptin amb la protecció de l'administració, ja que per por a ser sancionades, quan ho necessitin "no acudiran a la policia o a un hospital com ja els passa a les persones migrants".

València i Barcelona no apliquen les ordenances

Tot i el debat desfermat, la norma alacantina no es diferencia de les legislacions vigents a altres ciutats com València o Barcelona. En el primer cas, l'ordenança sobre la prostitució en la via pública la va aprovar el PP de Rita Barberá el 2013 i "prohibeix oferir, sol·licitar, negociar i/o acceptar serveis sexuals retribuïts en l'espai públic" quan "limitin la compatibilitat dels diferents usos de l'espai públic” o quan es practiquin "en l'interior d'un vehicle". Les sancions oscil·len entre els 300 i els 1.000 euros. En els set anys de govern al consistori de les formacions progressistes -Compromís i PSPV- la norma no ha estat modificada, una situació que el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, justifica afirmant que a València “no s'ha sancionat cap dona per exercir la prostitució”, un aspecte que diferents col·lectius han confirmat a l'ARA. "No l'apliquen. Hi ha la consigna de no multar", han resumit.

A Barcelona, l’ordenança també prohibeix la mendicitat i la prostitució. La norma la va aprovar el 2005 el govern socialista de Joan Clos i va provocar tensions al govern tripartit de l’època, ja que ICV-Els Verds s’hi va oposar. La mesura, en canvi, va comptar amb el suport d’ERC, que també era al govern, i de CiU. El govern d’Ada Colau ha provat de modificar-la, però, de moment, no ha tingut èxit. El que sí que ha aconseguit és derogar l’epígraf que preveia les sancions tant a prostitutes com a persones sense llar, de manera que, a la pràctica, ja no es multen.

stats