Publicitat
Publicitat

La NASA descobreix que els llums de Nadal fan brillar els EUA fins un 50% més

La brillantor de les ciutats de l'Aràbia Saudita pot duplicar-se durant el Ramadà

A partir del 'black friday' als Estats Units es comencen a engegar els llums de Nadal, sobretot als suburbis residencials. Poques cases arriben a l'extrem de la del vídeo que teniu a dalt, que s'ha vist més de cinc milions de vegades a YouTube, però la NASA ha detectat que els suburbis nord-americans s'il·luminen entre un 30% i un 50% més les nits de les vacances de Nadal i, les ciutats, entre un 20% i un 30%.

L'agència espacial nord-americana ho ha detectat amb el satèl·lit Suami NPP, que des de fa tres anys enregistra la lluminositat al món durant les nits i que és el que ha detectat com, durant les vacances de Nadal, la lluminositat creix als EUA fins un 50%. També ha detectat un fenomen molt semblant al Pròxim Orient durant el Ramadà, a les ciutats on la fe musulmana és la majoritària. El satèl·lit està equipat amb un instrument especial per captar la llum de les poblacions humanes les dades del qual es filtren amb un algoritme que n'elimina la llum de la lluna, els núvols i d'altres elements que poden interferir-hi.

Amb el satèl·lit la NASA ha descobert que els que s'il·luminen més són els suburbis de les principals ciutats, on l'augment d'il·luminació pot arribar a créixer un 50%. Això passa perquè durant les vacances molta gent surt de la ciutat i va a les cases familiars dels suburbis. Amb tot, a les ciutats la lluminositat també augmenta entre un 20% i un 30%. Els científics han detectat que aquests patrons es repeteixen a la majoria de les comunitats urbanes dels EUA, encara que tinguin una composició ètnica o religiosa molt diversa. Aquest vídeo (en anglès) explica les descobertes de la NASA:


Al Pròxim Orient la NASA va detectar com les comunitats musulmanes traslladaven les seves activitats, com les menjades i les celebracions, a la nit, de manera que s'incrementa la lluminositat de les ciutats. A les ciutats de l'Aràbia Saudita aquest increment fins i tot pot arribar al 60% o fins i tot duplicar-se. En canvi, a Turquia l'augment de lluminositat es nota molt menys i a algunes regions de Síria, el Líban i l'Iraq no van detectar que hi hagués més llum, o fins i tot podia decréixer.

Els científics apunten a diferències culturals i econòmiques l'ús de la llum durant el Ramadà al Pròxim Orient. Així, van detectar que a algunes de les zones més pobres del Caire es notava molt poc l'augment de lluminositat, excepte a l'últim dia del Ramadà, quan tots els barris s'uneixen a la celebració.

 

Més continguts de