Terres de Lleida 25/06/2019

Estiu fester és igual (o similar) a estiu festivaler

Tradició, dansa, música i cultura, molta cultura, en la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog (silvinaction.cat) que porta el mateix nom

Silvinaction
2 min

La màgia del foc

El solstici d’estiu no és tan sols un fenomen astronòmic. Són incomptables les cultures que, en diversos períodes i contrades, han celebrat aquest episodi amb festes i rituals. A casa nostra, el Pirineu lleidatà es converteix en el temple de la tradició de les falles, amb el foc com a ingredient principal.

Les Festes del Foc del Solstici d’Estiu, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, són un espectacle visual ullprenedor. L’amalgama màgica del foc catàrtic, del ball i de la música són el rovell de l’ou d’una cerimònia d’origen ancestral que ens connecta amb la nostra essència i les nostres arrels.

Les falles i fallaires ja tenen la flama encesa. Les seves espurnes ens esperen en diferents poblacions del Pirineu.

Paisatges en dansa

La dansa abraça ment, cos i ànima. És un art total que imagina moviments amb el cos, el qual té la destresa de dibuixar infinits paisatges. Quan aquesta expressió artística es fon amb el territori i amb altres manifestacions culturals, esdevé un tast sensorial únic.

El Festival de Cultures del Pirineu Dansàneu permet aquesta degustació. Dansàneu és un arbre de propostes artístiques contemporànies fortament arrelat a les valls que es nodreix de la saba del seu patrimoni natural, artístic i arquitectònic. La dansa és el tronc central del qual broten brancalls de música, tradició i gastronomia. Un fluid cultural que lliscarà pels vasos conductors de vuit municipis pirinencs i que ens convida a assaborir els seus fruits.

Música intimista al safareig

Viatjar en el temps potser és una quimera. Ara bé, hi ha iniciatives a frec d’un imaginari present plusquamperfet. Passat i present s’enllaçaran a Els Rentadors de Juneda, un festival musical nounat d’essència folk.

Els antics rentadors, patrimoni cultural i arquitectònic de la vila, eren un racó de trobada amb un fort impacte socialitzador. La memòria d’aquest espai col·lectiu i el seu tarannà prendran vida de nou i conviuran amb els sons intimistes dels últims treballs de Ferran Palau, Roger Mas i Xarim Aresté. Per la seva banda, Renaldo & Clara clouran el cicle celebrant els seus 10 anys de trajectòria.

D’aquesta manera, el festival Els Rentadors entreteixeix un vincle entre l’ahir i l’avui en què la música és eterna.

stats