SOCIETAT
Terres de Lleida 27/06/2023

Iniciatives culturals per frenar el despoblament

El cicle Perifèria Cultural i un macroprojecte artístic 
a Llardecans, noves eines per repoblar el món rural

i
ALBERT GONZÁLEZ FARRAN
3 min
L'antic local social de Llardecans s’habilitarà com a teatre i sala d'assaig en el marc d’un projecte per recuperar equipaments en desús.

LleidaPropostes per atansar la cultura al món rural ja fa temps que n’hi ha. Per exemple, el Cicle Gaudí porta cada any, des del 2016, deu pel·lícules catalanes a més d’un centenar de pobles, i el Festival Itinera, un projecte de l’Associació de Micropobles de Catalunya, organitza des de fa tres anys desenes de concerts de petit format als municipis més poc poblats i deprimits del país. Però fa tot just unes setmanes s’han fet dos passos més endavant, no sols per traslladar l’activitat artística fora de les capitals sinó per reivindicar-la com una eina contra el despoblament.

Una petita start-up del Vallès, vinculada al management de músics dels Països Catalans, ha engegat aquest mes de juny el cicle Perifèria Cultural. Es tracta d’una primera programació de nou concerts, sis dels quals estan ubicats a la demarcació de Lleida, que pretén unir “la perifèria geogràfica catalana, que tenim totalment abandonada, amb la perifèria artística, la que no pertany als grans circuits i macrofestivals”, diu el seu director, Marçal Girbau. El cicle es va estrenar a Sant Joan de Toran (Canejan, Vall d’Aran) el 17 de juny passat; va continuar a Llardecans (Segrià) per la revetlla de Sant Joan, i continuarà aquest juliol per Biosca (Solsonès), la Granadella Garrigues), Bovera (Garrigues), Perafita (Osona), Vilanova de Meià (Noguera) i el Montmell (Baix Penedès) i conclourà a principis de setembre a Riudarenes (Selva).

Amb el lema fundacional “Voluntàriament directes”, la proposta es reivindica no sols com a artística, sinó també política. “Som una contraprogramació d’idees enfront dels macrofestivals, que són un paràsit per al nostre ecosistema cultural i fan xantatge a l’administració pública”, denuncia Girbau. Per aquest motiu, les cites programades no sols inclouen actuacions musicals de quilòmetre zero, sinó també actes per reivindicar el patrimoni cultural popular.

La cita que va tenir lloc a Canejan el 17 de juny va suposar això. No per casualitat era el dia de la festa nacional de la Vall d’Aran i els músics Marc Serrats i Carles Belda, fundadors de la banda occitano-catalana OC Brigada Internacional, van actuar amb el flautista Guillem López, que va interpretar el seu repertori de balls Lo Bal del Lop. Però no només això. Va organitzar-se un col·loqui sobre l’Aran dins el món occità, una demostració de danses occitanes i sessions del tradicional joc de quilhes. “Aspirem a incidir en l'imaginari col·lectiu del país, per tal de construir nous relats que permetin de superar peatges com la dictadura de l'audiència en les polítiques públiques”, conclou Girbau.

Llardecans, bressol d’artistes

L’Ajuntament de Llardecans va decidir fa poques setmanes encetar el seu propi projecte per repoblar no sols el poble, sinó el conjunt que representa la Comunitat de Municipis del Segrià Sec (Llardecans, Almatret, Maials, Sarroca de Lleida, Torrebesses, Aspa i Sunyer). La iniciativa, inèdita a la demarcació de Lleida, es concentra en tres grans actuacions. Amb finançament públic ja concedit ha projectat la recuperació de tres equipaments en desús i parcialment degradats per convertir-los en espais de cultura. Es tracta d'un habitatge que es convertirà en un alberg-residència per afavorir estades d'entitats culturals, una sala polivalent destinada a la creació artística i l'antic local social que s’habilitarà com a teatre i sala d'assaig.

A Llardecans, un grup motor integrat per tècnics experts i representants de la comunitat cultural local farà una diagnosi sobre les necessitats culturals del Segrià Sec (despeses, calendaris, subvencions, objectius) per tal de dissenyar un ecosistema cultural que ajudi a coordinar recursos i repartir esforços.

El projecte inclou activitats culturals en què les mateixes companyies participants esdevindran també part del grup motor. En aquest sentit, s’ha dissenyat un primer cicle que, sota el suggeridor títol de UAU!, porta aquest estiu espectacles teatrals i audiovisuals de marca purament lleidatana.

“Volem ser un municipi d’impuls d'activitats culturals que fomentin la dinamització rural”, reclama la qui va ser regidora de Cultura a la legislatura passada, Laura Navarro. El seu tècnic, Xavier Iglesias, serà qui acompanyarà el projecte, i admet que “un dels dèficits dels micropobles és la manca de programació cultural a causa del baix volum de població”. Iglesias creu fermament que “el sector cultural té el potencial econòmic suficient per revertir la tendència demogràfica regressiva”.

Itinera a Tiurana i el Vilosell

Per la seva banda, la tercera edició del Festival Itinera recalarà aquest juliol, entre molts altres indrets de Catalunya, a Tiurana (Noguera) i el Vilosell (Garrigues). Es tracta de dos pobles que tenen greus dèficits en comunicació (internet i carreteres) i estan sofrint la migració dels seus veïns. “Tenim la missió de contribuir al seu desenvolupament”, avancen els organitzadors. I és que el festival es reivindica per la seva voluntat de descentralitzar la cultura creant experiències al voltant de la música, exportant el talent català arreu i redescobrint el patrimoni.

Sembla que la cultura contra el despoblament està de moda.

stats