L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Què ha de fer Catalunya després de dir a Espanya «Jo ja t'ho deia»'

I avui al Congrés ha tornat a quedar clar que l’independentisme no té una resposta, sinó, almenys, dues: la d’Esquerra i la de Junts.

Atenció al que ha succeït aquest matí a la sessió de control del Congrés. Esclar, el que ha passat aquests dies a Madrid ens ha demostrat la nostra condició de conillets d’Índies de la democràcia espanyola. Tota la resposta judicial a un problema polític a Catalunya s’ha convertit en resposta judicial a un problema polític a Espanya.

I nosaltres ja els hi dèiem. I aleshores què fem? Perquè tenir la raó està molt bé, però la raó hauria de ser palanca per moure la realitat. I avui al Congrés ha tornat a quedar clar que l’independentisme no té una resposta, sinó, almenys, dues: la d’Esquerra i la de Junts. Comencem per Rufián: "Hi ha una cosa que fa molta ràbia a la vida, que és que et diguin "Ja t'ho havia dit", però és que ja l'hi havíem dit que els següents serien vostès. I ara què fem? ¿Que vostès volen presentar una llei que recuperi les esmenes tombades l'altre dia al TC? Facin-ho, hi serem. La diferència entre vostès i nosaltres és que nosaltres no els deixarem tirats"

I Sánchez respon: "M'agrada escoltar i vull agrair al seu grup parlamentari, perquè ja ho han assumit, que efectivament la democràcia sempre es fonamenta, primerament, en la sobirania popular i també en el respecte a la legalitat democràtica, i crec que això és molt important, perquè podem defensar totes les idees que vulguem, però ho hem de fer dins el marc constitucional i dins la legalitat democràtica"

“Nosaltres no els deixarem tirats”, és a dir, Esquerra exercirà a fons la capacitat d’influència del seu grup parlamentari. Aquest matí Rufián ha tornat a donar garanties al PSOE que poden comptar amb ells per un front d’esquerres que pari el PP i Vox. La resposta de Sánchez, a més a més de complaguda, busca tranquil·litzar els socialistes a qui no els agrada haver de dependre dels vots d’Esquerra: m’agrada molt que ja hagin assumit que la democràcia es fonamenta en el respecte a la legalitat.

Per contra, Junts no en vol saber res. Míriam Nogueras: "Això és el resultat d'una guerra partidista dels de sempre, entre vostès i el PP. I no participarem en aquesta guerra seva perquè existeix una alternativa per a tots els ciutadans de Catalunya, passa únicament i exclusivament per la independència del nostre país. El Procés s'acabarà, no quan digui vostè, senyor Sánchez, acabarà quan siguem independents".

Sánchez respon: "Vostès van incomplir la Constitució, van trencar la legalitat democràtica. Nosaltres estem volent que es compleixi la Constitució. I el Procés s'ha acabat, no ho dic jo, ho ha dit Jordi Sànchez"

La diferència entre l’oferta electoral d’Esquerra i la de Junts és clara. Ara, l’estratègia d’Esquerra és més clara: jugar totes les cartes possibles, implicació en la governabilitat d’Espanya. La de Junts és la contrària i és més incerta, però el fet que n’hi hagi dues fa inviable qualsevol resposta consensuada des de l’independentisme a la situació de crisi institucional que viu Espanya. I, per tant, de moment, no sortirem del “Jo ja t’ho deia”.

Bon dia. 

stats