L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Pedro Sánchez, "al rescat" de Catalunya (però l'1 d'Octubre hi va haver malversació)'

Algú que diu que ve a rescatar Catalunya parla com un messies, com un superheroi. Pedro Sánchez al rescat! Cal que li recordem que l’1 d’Octubre l’única confrontació la va posar la policia quan va venir a pegar la gent que volia votar?

Estem en hores decisives per la reforma de delicte de malversació. Esquerra va presentar la seva proposta, però el PSOE es va sentir sota el foc creuat del PP i Vox i del foc amic, el dels socialistes que deien que, si càrrecs polítics de la Púnica, la Kitchen o els ERO es podrien aprofitar de la rebaixa de penes, el govern espanyol es podia trobar amb un “només sí és sí” segona part. A part del mal efecte que feia suavitzar la penalització de la malversació.

Total, que el PSOE ha presentat la seva pròpia proposta, que rebaixa les penes de presó per delicte de malversació, però la reforma no despenalitzarà els encausats pel referèndum de l’1 d’Octubre. Encara que no hi hagi lucre, si un jutge considera que un governant ha comès un “desviament pressupostari irregular”, el pot condemnar a fins a 4 anys de presó. 

O sigui, que per tranquil·litat dels barons socialistes que tenen autonòmiques al maig, i dels nacionalistes espanyols en general, la reforma que proposa el PSOE no deixa impune el Procés, que era el titular que volien estalviar-se. L’1 d’Octubre continuaria sent delicte.

O sigui que el PSOE proposa una rebaixa de 6 a 4 anys en el delicte de malversació. I això, el govern espanyol vol deixar-ho aprovat abans que acabi l’any i que al maig ja no se’n parli. 

I ara, la pregunta: què farà Esquerra? Votarà a favor d'aquest redactat del PSOE que faria que l’1 d’Octubre fos delicte? Si això quedés així, potser Junqueras i Turull se’n podrien beneficiar, però els que encara estan per jutjar o els que són a l’exili, no. La qual cosa encén la dreta espanyola. Mirin aquesta portada d’avui de La Razón: “Vamos a sonrojar a España haciendo diputado a Junqueras”.

Però al tàctic Pedro Sánchez, aquestes portades no l’amoïnen. Primer què farà, allò de “reformar la sedició"? Sí, per portar Puigdemont. Reformar la malversació? Sí, però l’1 d’Octubre és delicte. I segon, perquè necessita Esquerra, Bildu o el PNB per governar. Sap que el PSC acabarà donant suport als pressupostos de la Generalitat. Som en temps de canvi de cromos. I si algú encara té dubtes, per això, el mateix Sánchez que en campanya electoral va prometre portar Puigdemont detingut ahir ve a Barcelona i diu: "Hem decidit rescatar Catalunya de la crispació i la confrontació per tornar-la al marc i al territori que mai ha hagut d'abandonar, que és el de la convivència i la concòrdia. I si avui treballem per la concòrdia i la convivència és perquè no vull que a Espanya ni a Catalunya es torni a patir els dies tan tristos i tan desastrosos que es van viure l'any 2017 a Catalunya".

D’entrada, algú que diu que ve a rescatar Catalunya parla com un messies, com un superheroi. Pedro Sánchez al rescat! Rescatar-la de què? Rescatar la comunitat que representa el 20% del PIB o el 25% de les exportacions? De la crispació i la confrontació? Cal que li recordem que l’1 d’Octubre l’única confrontació la va posar la policia quan va venir a pegar la gent que volia votar? Que ell mateix volia reprovar la vicepresidenta Soraya però que va sentir el rei el 3 d'octubre i va sumar-se al festival patriòtic espanyol? Cal que li recordem la sentència de l’estatut del TC, i els anys de manifestacions rècord, que l’Estat va fer veure que no veia? Els dies tristos i desastrosos són els de la sentència de l’Estatut, i els de la falta de resposta de l’Estat a la proposta constant de diàleg de la Generalitat. Parlar del rescat de Catalunya, quan en realitat es tracta dels seus interessos electorals, és pensar-se que els que l’escoltem ens empassem la propaganda gruixuda.

Això no vol dir que Sánchez no estigui fent, a la Catalunya del post-Procés, una política més intel·ligent que la del PP. Però si parlem de rescats, els únics que poden rescatar Catalunya són els catalans.

Bon dia.

stats