MEDI AMBIENT
Societat 12/12/2011

Un mirador privilegiat al delta de l'Ebre

Gabriel Pernau
3 min
Un mirador privilegiat al delta de l'Ebre

Primer van ser les salines, després una piscifactoria i, a partir de març del 2012, un projecte ambiental per donar a conèixer un dels ecosistemes més singulars de Catalunya. El delta de l'Ebre es convertirà en un mirador privilegiat per observar de prop les aus migratòries i per donar a conèixer la relació especial que els catalans hem tingut amb un espai que, durant segles, va ser un territori hostil, despoblat i inhòspit.

Les grans desembocadures de rius han estat terrenys poc propicis per als assentaments humans. Al delta de l'Ebre els tres únics pobles que s'han desenvolupat sobre aquest terreny pla i d'horitzons infinits compten amb una trajectòria ben curta. Deltebre va sorgir al segle XVIII, Sant Jaume d'Enveja al XIX i Poblenou a mitjans del XX com un projecte de colonització impulsat pel franquisme amb el nom de Villafranco del Ebro. Amb les seves aigües estancades, el delta de l'Ebre era un cau de mosquits i de malalties. Fins que els nostres avantpassats van aprendre a explotar els seus recursos naturals: la caça, la pesca i la sal, que sense neveres permetia conservar els productes.

L'explotació de la sal al Delta es va iniciar fa més de mil anys i ha seguit, tot i que de manera testimonial, fins als nostres dies. En el cas de la llacuna de la Tancada, on se situarà el nou equipament, les salines van ser reconvertides en piscifactoria als anys noranta fins que l'empresa que les explotava va fer suspensió de pagaments. És en aquest moment quan entra en joc CatalunyaCaixa al darrere d'aquest projecte. L'any 2006 l'entitat d'estalvis va adquirir la finca pel valor residual de la hipoteca impagada sense saber l'ús exacte que donaria a l'espai. La idea inicial de bastir un centre pedagògic lligat al medi ambient va prendre forma l'any passat amb la fusió de CatalunyaCaixa, Caixa Tarragona i Caixa Manresa.

El CX Món Natura Delta de l'Ebre neix per difondre tot aquest llegat des d'un emplaçament òptim. La llacuna de la Tancada s'ubica a molt poca distància de la badia dels Alfacs i de mar obert. L'antic edifici d'oficines de la piscifactoria tindrà dues plantes dedicades a tallers, tot i que l'atractiu principal és més amunt. En un terreny absolutament pla, sense arbres ni altres edificis que s'interposin en la mirada del visitant, poder-se elevar dos pisos equival a gaudir d'unes vistes excepcionals cap als quatre punts cardinals. "Ens trobem en un dels millors llocs del Delta per observar ocells", explica Miquel Rafa mentre assenyala els flamencs que reposen al fons de la llacuna i els ànecs i polles blaves que neden entre les canyes. L'actual director de l'àrea de medi ambient de CatalunyaCaixa parla amb coneixement de causa. El 1988 va ser el primer director executiu de l'organització ecologista Depana i havia reivindicat més d'una vegada que l'antiga piscifactoria es dediqués a finalitats mediambientals. L'antic cobert al costat de l'edifici d'oficines acollirà un centre d'interpretació de la natura. En aquest espai, la combinació de sistemes interactius, projeccions i reproducció de sons i olors servirà per explicar la geografia històrica i humana del delta de l'Ebre, experimentar de manera virtual el pas de les estacions i conèixer les principals espècies que viuen a la bassa de l'Alfacada, una de les més grans de la zona.

El centre inclourà altres atractius com una caseta de guaita per a l'observació d'aus, un conjunt de piscines on el visitant pugui apreciar com l'aigua marina es converteix en sal i un espai dedicat a les arts tradicionals de pesca en què els pescadors de la confraria Sant Pere, de Sant Carles de la Ràpita, faran demostracions pràctiques. Els visitants que ho vulguin podran provar de perxar en les pontones, les embarcacions de fons pla típiques del Delta. CatalunyaCaixa preveu que el nou centre rebi un mínim de 30.000 visites a l'any, provinents de Catalunya, el País Valencià i Aragó.

Les caixes d'estalvis han tingut pocs motius d'alegria els últimes mesos. Però la directora de l'obra social de CatalunyaCaixa, Marta Lacambra, somreia satisfeta en la presentació del projecte. Els responsables de l'obra social insistien que la tasca no lucrativa de la caixa continuarà, tot i que un 90% de l'entitat hagi passat a mans de l'Estat i que els pressupostos per a aquests fins caiguin a la meitat. A partir d'ara, cada projecte nou s'analitzarà amb lupa i haurà de tenir un pla de viabilitat econòmica al darrere "molt clar". L'època de les vaques grasses forma part del passat.

stats