Societat 22/09/2015

Més de 2.700 fills de malalts d’Alzheimer units per la detecció precoç

Participen en un estudi de la Fundació Pasqual Maragall, no pas per causes genètiques sinó pel seu compromís amb la recerca

Ara
2 min

BarcelonaL’Alzheimer és el tipus de demència senil més habitual, amb una freqüència que s’incrementa de forma exponencial dels 60 als 90 anys. Afecta el 10% de les persones de més de 65 anys i al 40% de les que en tenen més de 85. Actualment a Catalunya hi ha més de 112.000 malalts d’Alzheimer i es calcula que l’any 2050 aquesta xifra es triplicarà.

No es coneix la causa d’aquesta malaltia, per la qual cosa és impossible prevenir-la i curar-la. La Fundació Pasqual Maragall treballa per dissenyar programes de prevenció i està immersa en un dels estudis més complexos i amb més participants que es duen a terme al món. S’anomena estudi Alfa i hi participen 2.700 voluntaris, que són fills i filles sans de malalts d’Alzheimer. El motiu, però, no és la genètica, sinó el compromís amb la recerca.

Tal com explica el responsable de Recerca en Neuroimatge de la Fundació Pasqual Maragall, Juan Domingo Gispert: “És un estudi de cohort, o sigui que continuem estudiant les persones indefinidament, al cap de 3, 6, 10, 20 anys. Per tant, el que volem és gent molt motivada i les persones que hem patit la malaltia d’Alzheimer a la família de molt a prop, i que volem fer alguna cosa per vèncer la malaltia, estem més motivades.”

L’Alzheimer, un repte de tots

Aquest 21 de setembre és el Dia Mundial de l’Alzheimer i entitats com l’Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer de Barcelona han sortit al carrer per conscienciar, entre altres, de la funció dels cuidadors. Segons assegura Concepció Pujolar, vicepresidenta de l’associació: “El cuidador té molta necessitat d’ajuda i de comprendre què passa, perquè a vegades no sabem com actuar davant un diagnòstic, ni com tractar el malalt.”

És per això que l’AFAB té grups d’ajuda mútua, un servei d’atenció social, un centre d’atenció diürna i un servei d’assessorament en l’adaptació de la llar, entre altres. Els cuidadors, de mitjana, dediquen 15 hores diàries a atendre les necessitats del malalt, i sentir el suport de l’entorn és imprescindible.

En aquest sentit, des de l’AFAB fan una crida a la implicació de tota la societat, que els pot acompanyar amb un llaç verd, amb donacions i amb la participació en les activitats que realitzen.

stats