Societat 08/04/2015

‘Pedra, Montjuïc, Barcelona. La construcció de la ciutat’

El Castell de Montjuïc presenta un recorregut per la història de l’explotació de les pedreres de la muntanya

Ara
2 min
Construcció del Palau Nacional. Sala Oval.

BarcelonaExplotades des de l’època romana fins al segle XX, les pedreres de Montjuïc han proveït la pedra natural més emprada en la construcció de Barcelona i rodalies. La seva pedra és present en edificis tan emblemàtics com Santa Maria del Mar, la Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia o la Sagrada Família i la Casa Milà, coneguda com La Pedrera, de Gaudí. El gres càrstic de Montjuïc, compacte i resistent, ha estat el material base dels principals edificis de Barcelona fins a meitat dels anys 80 dels segle passat.

Ara, el Castell de Montjuïc presenta l'exposició Pedra, Montjuïc, Barcelona. La construcció de la ciutat, un recorregut per la història de l’explotació d'aquestes pedreres que convida a conèixer la relació entre Barcelona i Montjuïc des de la vessant matèrica i cultural. La mostra compta amb la presència de peces geològiques, escultòriques i arquitectòniques cedides per alguns dels principals museus de la ciutat: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu d’Història de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals.

L’exposició, que es podrà veure fins el 15 de juny a les sales 18 i 19 del pati d’armes del Castell de Montjuïc, s’estructura en dos capítols: Montjuïc, primera matèria, una aproximació a la muntanya com a font de recursos per a la construcció i motor del creixement del nucli urbà, i Escultura Barcelona, una mirada artística que va més enllà de la història de la pedra.

Entre les peces exposades s’hi pot veure un dels capitells del temple romà dedicat a August, una estela romana, un fragment de làpida jueva trobada a Montjuïc, la placa epigràfica del segle XIV que donava la benvinguda al portal de Sant Antoni, la rosassa del desaparegut convent del Carme, una font gòtica treballada i decorada per ambdues parts, la gàrgola de l’escultor Tomàs Barça procedent de l’antic Estudi General de Barcelona, i una roda de molí.

stats