PROJECTES PER A LA CONSCIENCIACIÓ
Comarques Gironines 27/11/2015

Iniciatives locals contra un problema global

Ajuntaments i empreses aporten el seu gra de sorra per fer un món energèticament més sostenible

Marta Costa-pau
3 min
Iniciatives locals contra un problema global

GironaLa lluita contra el canvi climàtic requereix la implicació dels governs i acords ferms d’àmbit internacional, però també són claus les accions individuals, d’empreses o ajuntaments que, més motivats que obligats per llei, aporten el seu granet de sorra per fer un món energèticament més sostenible. Diverses iniciatives demostren els beneficis de l’ús de les energies renovables.

Olot, fre a les emissions de CO 2

L’han batejat com a Xarxa Espavilada de Climatització perquè utilitza, en funció del moment, energia geotèrmica, fotovoltaica o biomassa. És una illa de producció energètica, o sala de les energies, projectada per l’Ajuntament d’Olot (està en la fase final d’execució) per abastir d’energia renovable cinc edificis públics del centre de la ciutat: el nou mercat municipal, les residències geriàtriques La Caritat i Montsacopa, l’antic hospital i el Museu Comarcal de la Garrotxa. Segons l’Ajuntament, la nova illa energètica és un primer pas per convertir Olot en un futur en una ciutat de zero emissions de CO. És un projecte que, segons el regidor de Cohesió Social de l’Ajuntament d’Olot, Josep Berga, té com a referent un projecte pioner que es va posar en marxa a la mateixa ciutat: l’Espai Zero, un edifici autosuficient al 100% des del punt de vista energètic. Impulsat per Wattia Innova, es tracta del primer edifici de l’Estat que ha demostrat que es pot reduir fins a zero la factura del consum energètic utilitzant fonts d’energia renovables (solar i geotèrmica) i sense dependre dels subministraments convencionals.

A la facultat compartint cotxe

Compartir cotxe per anar a la universitat no tan sols beneficia les butxaques dels estudiants: també en treu profit el medi ambient. La plataforma Fesedit, que facilita l’ús del cotxe compartit posant en contacte estudiants que fan la mateixa ruta, calcula que la iniciativa ha permès estalviar més de 115 tones de diòxid de carboni des que va començar. “Una tona equival a un viatge d’anada i tornada en avió de Madrid a Nova York”, exemplifica Belén Caparrós, de Fesedit, que es va desenvolupar al Parc Científic i Tecnològic de Girona. Actualment té 2.300 usuaris, que han fet més de 31.000 viatges compartits en cotxe. Aquest curs s’hi ha afegit la ciutat de Barcelona, amb la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Barcelona, per promoure l’ús del cotxe compartit al campus Diagonal. També s’hi han sumat la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Saragossa.

Edificis amb certificació ECO 8

Diverses empreses, en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Girona i ACCIÓ, treballen des de fa anys per implantar l’ECO 8, que certifica que un edifici ha estat rehabilitat o construït seguint criteris de respecte pel medi ambient i d’eficiència energètica.

Els tres primers edificis plurifamiliars rehabilitats sota aquesta certificació a Girona permetran un estalvi energètic del 70% respecte d’un habitatge convencional, un estalvi d’aigua del 50% i una reducció de les emissions de CO de fins al 80%. Segons Josep Maria Coll, arquitecte i soci fundador de l’empresa Incovi, i que és el responsable de la rehabilitació d’aquests edificis, l’eficiència energètica (de qualificació A) s’ha obtingut gràcies a l’aïllament tèrmic integral de l’habitatge, a la instal·lació de terres radiants i a l’aprofitament de l’energia solar per a la calefacció i l’aigua calenta, amb el suport d’una bomba de calor aerotèrmica, entre altres mesures adoptades.

L’empresa certifica també que en la rehabilitació s’han utilitzat materials (pintura i fusta, entre d’altres) amb l’etiqueta ecològica i que s’han abastit de proveïdors de proximitat. Coll assegura que la construcció o rehabilitació amb criteris d’eficiència energètica i sostenibilitat “no resulta més cara”. “Tot i que inicialment pot suposar un petit sobrecost, al cap de dos anys ja surt més barat gràcies a l’estalvi energètic que s’obté”, indica Coll. L’empresa, però, posa aquests habitatges al mercat al preu dels convencionals.

Energia del subsòl i de l’aire

L’hotel Casa Anamaria, situat al municipi d’Ollers, és el primer establiment de restauració de l’Estat que ha implantat un sistema híbrid de geotèrmia i aerotèrmia, dues fórmules d’estalvi energètic que van néixer als països nòrdics i que permeten aprofitar l’energia del subsòl (amb perforacions verticals de 100 metres de profunditat) i l’energia tèrmica de l’aire per climatitzar l’edifici i obtenir aigua calenta sanitària de forma ecològica.

Olivier Mitterrand, fundador de l’hotel, indica que van optar per aquest sistema perquè, a més de ser sostenible i totalment ecològic, no afecta l’estètica del paisatge, un requisit imprescindible per a un establiment que té l’entorn com un dels seus principals atractius. Mitterrand admet que la forta inversió inicial que va requerir la implantació d’aquest sistema “s’amortitza en un termini curt de temps”, ja que permet un estalvi d’electricitat i gas d’un 50% en relació al consum dels establiments hotelers convencionals.

stats