LA GUERRA, 75 ANYS DESPRÉS
Mèdia 17/07/2011

Va ser antirepublicana la Guàrdia Civil el juliol de 1936?

Molts guàrdies civils destinats a Catalunya es van matenir fidels al govern legítim de la República i van actuar contra Franco. La història posterior d'aquest cos militar va fer que molta gent cregui el contrari. És un dels 'Falsos tòpics del 18-J' que desfà l'historiador Xavier Casals en l'especial d'aquest diumenge a l''ARA'

Redacció
1 min
Esther Llorenç (esquerra) i la seva mare mostren la foto d'un familiar capellà i del pare d'Aïda Lorenzo, executat pels franquistes.

BarcelonaGuàrdia civil no significava franquista, a diferència del que molta gent pugui pensar. El 18 de juliol de 1936, molts agents d'aquest cos militar van romandre lleials a la República, i molts van ser executats per aquest motiu al final de la Guerra.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

És un dels 10 falsos tòpics sobre la Guerra Civil que, ara que es compleixen els 75 anys de l'inici del conflicte, desfà l'historiador Xavier Casals en una anàlisi a l'especial de 7 planes que l'ARA publica aquest diumenge.

Un d'aquests casos va ser el de Juan Lorenzo Alcalde, guàrdia civil destinat a Figueres. La seva filla i la seva néta ens n'expliquen la història al reportatge Memòria dual, de Joan Serra, que recull testimonis dels dos bàndols i relata com van quedar partides moltes famílies per culpa de la Guerra.

Una altra anàlisi, en aquest cas de Toni Soler en la seva faceta d'historiador, explica per què la Guerra, que va començar amb un cop que havia de durar uns dies segons els càlculs dels revoltats, va durar tres anys i es va convertir en una guerra d'extermini.

Tot plegat, il·lustrat amb fotografies de Josep Brangulí, que aquests dies protagonitza una exposició al CCCB.

Ho trobareu tot a l'ARA PREMIUM.ARA

stats