75è aniversari dels bombardejos de Barcelona
Cultura 16/03/2013

Tres dies de terror aeri sobre Barcelona, a l'Ara.cat

L'Ara.cat recupera de l'oblit els herois que es van enfrontar a les bombes feixistes, avui fa 75 anys. A partir de les 21 h, una edició 'vintage' de l'Ara.cat reviurà, minut a minut, els pitjors bombardejos de la Guerra Civil sobre la capital catalana

Ara
2 min
Bombardejos sobre Barcelona el 17 de març de 1938

Barcelona"Els bombardejos foren l'aspecte més sinistre i traumatitzant de la rereguarda republicana". La frase és de l'escriptora Teresa Pàmies, morta fa uns mesos.

El 16, 17 i 18 de març de 1938, Barcelona és víctima dels pitjors bombardejos de la Guerra Civil sobre la ciutat. En menys de 41 hores, l'aviació feixista italiana va fer 14 atacs a la capital catalana. Les bombes van adreçades a la població civil. Cauen a tots els barris. El drama és a tota la ciutat, mor gent mentre fa cua, d'altres mentre viatgen en autobús... Van destruir zones del Raval, la Gran Via i el barri de la Sagrada Família. Hi va haver 1.000 morts i 1.500 ferits. Es van destruir de manera total o parcial 23 edificis. Per primera vegada a la història, l'aviació feixista italiana aplica el bombardeig sistemàtic sobre la població civil. Una pràctica terrible que després es va aplicar a altres poblacions durant la II Guerra Mundial.

Recordes el diari especial que vam fer durant l'aniversari de la República?

L'Ara.cat recupera de l'oblit els herois que es van enfrontar a les bombes feixistes, avui fa 75 anys. A partir de les 21 h, una edició 'vintage' de l'Ara.cat reviurà, minut a minut, els pitjors bombardejos de la Guerra Civil sobre la capital catalana.

Podreu seguir els fets històrics des d'aquesta edició digital d'època.

Ho explicarem des del Twitter, i tot, com si ja existissin aleshores la web i les xarxes socials, des de l'etiqueta #75anysbombesBCN

Un ARA tunejat

A més, l'ARA d'aquest diumenge 17 de març recuperarà testimonis, explicarà com malgrat el terror i l'angoixa encara hi havia humor als setmanaris humorístics, i detallarà quines són les accions legals que s'estan fent contra els responsables d'aquest crim de guerra. A totes les seccions del diari hi haurà herois. Amb nom i cognom, l'ARA recuperà de l'oblit els catalans que van respondre amb coratge i contundència excavant refugis, treballant sense descansar durant dies als hospitals, mantenint les fàbriques oberts, rescatant ferits de sotes les runes o responent amb les armes des de l'aire.

Un documental amb imatges reals

A més, s'oferirà amb el diari la pel·lícula documental de Jesús Garay i produïda per Isona Passola: 'Mirant al cel'. La cinta –protagonitzada per Paolo Ferrari, Manel Bronchud i Gabriela Flores– descriu també aquells dies i com la maquinària de guerra aplicada a Barcelona va servir després a la II Guerra Mundial. El llargmetratge rememora l'horror amb imatges reals i testimonis de supervivents, escriptors, historiadors i militars republicans. Es podrà aconseguir amb l'ARA dissabte, 16, i diumenge, 17, per 9,95 euros.

stats