TEATRE
Cultura 21/03/2011

El TNC estrena la polèmica 'Gang bang' i defensa la "llibertat creativa"

E-Cristians va amenaçar l'obra amb una querella perquè se situa en un local d'oci gai el cap de setmana de la visita del Papa

Laura Serra
2 min

BARCELONAL'expectació era alta, aquest matí, a la presentació de Gang bang. Les crítiques dels sectors d'ultradreta i l'amenaça d'una queralla per part de l'entitat E-cristians per a una obra de teatre que ni tan sols s'havia estrenat ha aixecat polseguera. "De moment, la prevenda d'entrades va molt bé", ha agraït Sergi Belbel, director del TNC, a la campanya, i ha admès que va rebre una trucada de la conselleria de Cultura per demanar informació. "Però no hi ha hagut cap problema: el dia que hagi de dir que no es faci una obra perquè m'ho diguin des de dalt, dimitiré", ha dit. Tant ell com el director de l'especatcle han defensat la llibertat creativa i, en concret, un espectacle que "exposa una crisi de valors; retrata la falta de compromís; uns individus alienats en una societat marcada per patrons individualistes", ha dit Josep Maria Miró. I tot seguit Belbel ha tirat aigua al vi: "Qui vingui buscant polèmica, no en trobarà. No és una provocació, és un món amb unes regles específiques, més comparable al de Lluïsa Cunillé que al Boadella dels vuitanta, és un món poètic i suggerent", ha dit Belbel.

L'obra va ser polèmica perquè se situa el cap de setmana de la visita papal i explica com aquell dia augmenten les visites al local d'oci gai La llum. Allà s'hi creuen una sèrie de personatges amb conflictes familiars i de valors: la mestressa del local, que vol fugir amb un home per escapar de l'esclavatge de cuidar el seu pare, una catequista drogada que forma part de la comitiva del Papa i hi va a parar per accident, un pare que cerca el seu fill, a qui no veu des de fa dos anys, un noi que vol celebrar la majoria d'edat, polítics, empresaris, etc. La companyia T6, sis actors i tres actrius, han assumit amb "compromís" un espectacle complicat, en què, com a molts d'aquests locals, es deixa la roba del carrer a la porta i vesteix amb codi. "Hi ha algunes pràctiques sexuals, però la majoria passen fora d'escena, i és teatre!", ha dit Miró. Ningú veurà res que no conegui, han afirmat, malgrat que el significat del títol sí que s'ha d'explicar: Gang bang és una pràctica on hi ha diversos objectes actius i un subjecte passiu, "és un grup que dispara contra un".

Un rètol a la porta de la Sala Tallers alertarà que alguns continguts poden ferir sensibilitats. "Però aquest cartell ja l'hem posat altres vegades, en casos d'obres de violència extrema, però llavors ningú es va queixar", ha afirmat Belbel. Com a resposta a la polèmica, Miró ha conclòs que "quan obro els diaris també trobo coses que m'ofenen i em preocupen profundament, si busquen motius d'ofensa en trobaran de millors". El dijous 24 de març s'estrena l'espectacle, que estarà en cartell fins al 17 d'abril al Teatre Nacional.

stats