MÚSICA
Cultura 28/01/2013

L'ARA us descobreix la millor poesia musicada dels últims anys

El Premi Miquel Martí i Pol reconeix des del 2008 les millors versions musicades de poemes en català. L'ARA oferirà els pròxims caps de setmana de febrer tres llibre-disc amb les millors cançons.

Ara
2 min
Sílvia Pérez Cruz va guanyar el Premi Miquel Martí i Pol per Covava l'ou de la mort blanca.

BARCELONAEl Celler Vall Llach i la Fundació Miquel Martí i Pol van crear el 2008 el Certamen Terra i Cultura per premiar i promocionar les millors versions musicades de poemes en llengua catalana enregistrades amb música original. Aquesta iniciativa, impulsada per Lluís Llach, inclou el Premi Miquel Martí i Pol i la publicació d'una col·lecció de llibre-disc per difondre els millors poemes musicats entre el gran públic i el públic escolar. Els tres pròxims caps de setmana de febrer l'ARA vendrà els tres primers llibres-CD de la col·lecció (per 9,95 euros cadascun). Contenen la informació sobre cadascun dels poemes musicats, la biografia dels intèrprets i un comentari pedagògic de les peces. Els discos inclouen 18 cançons d'intèrprets com Gerard Quintana, Maria del Mar Bonet, Marina Rossell, Sílvia Pérez Cruz, Oliva Trencada, Santi Arisa i El Petit de Cal Eril. Els músics catalans han portat a la primera línia de l'actualitat els versos de poetes com J.V. Foix, Joan Brossa, Josep Palau i Fabre, Josep Pedrals, Maria Antònia Salvà, Maria-Mercè Marçal, Miquel Martí i Pol, Salvador Espriu, Eduard Escoffet, Màrius Torres, Pere Quart, Joan Salvat-Papasseit i Joan Vinyoli. "La música moderna catalana ha begut de la poesia", va dir Lluís Llach, l'impulsor del premi, durant el lliurament dels últims guardons, que van recaure en Roger Mas i Sanjosex.

En la primera edició del Premi Miquel Martí i Pol es va imposar la formació de la valenciana Clara Andrés per la versió que va fer del poema de Josep Pedrals Personatges. En segon lloc es va premiar Ismael Inarejos per la cançó Mira'm als ulls , a partir d'un poema de Martí i Pol. El 2010 la poeta Maria-Mercè Marçal va reunir dues de les grans veus de la cançó catalana: Sílvia Pérez Cruz es va emportar el guardó per la seva versió del poema Covava l'ou de la mort blanca i Maria del Mar Bonet va ser una de les finalistes del guardó per Cançó de la bruixa cremada . El finalista d'aquesta edició va ser el cantant Joanjo Bosk per l'adaptació del poema de Josep Palau i Fabre Beatus ille .

Miquel Martí i Pol va tornar a estar present en la tercera edició del certamen amb Em declaro vençut, el tema amb què Joan Manuel Galeas es va emportar el primer premi, ex aequo amb Sense futur , una cançó d'Òscar Briz composta a partir d'un poema de Salvador Espriu. El cantant Santi Arisa va ser premi especial per una altra versió de Martí i Pol, Punt i final . El primer premi de la quarta edició del certamen va recaure en Tomàs de los Santos per la cançó Homenatge anònim XV , a partir d'un poema de Vicent Andrés Estellés, i El Petit de Cal Eril va guanyar el premi especial per Decapitació I, de Pere Quart.

stats