MÚSICA
Cultura 24/12/2012

El disc revelació de Joan Dausà, amb l'ARA

A finals de febrer, Joan Dausà i els Tipus d'Interès van debutar amb 'Jo mai mai'. Deu mesos després el rellancen en format 'digipak' i amb una nadala inèdita. Es vendrà amb l'ARA durant els pròxims vuit dies.

Jordi Nopca
2 min
Joan Dausà i els Tipus d'Interès preparen un concert amb sorpresa el 18 de gener a l'Apolo.

Barcelona"Jo mai mai és un disc que està pensat perquè t'agafi de la mà al principi i et deixi anar al final", explicava Joan Dausà a finals de febrer, quan va publicar el seu primer disc, que en menys d'un any s'ha convertit en una de les revelacions musicals del panorama català. De Jo mai mai se n'han venut 4.000 còpies, una xifra que encara admira Dausà: "Quan em vaig decidir a entrar a l'estudi, el gran objectiu que em marcava era arribar a recuperar la inversió -diu ara que han passat deu mesos-. No només ho he aconseguit, sinó que els ingressos extres m'han servit per reinvertir-los en la pròxima etapa del projecte".

Una de les iniciatives que ha pogut tirar endavant és la reedició del disc en format digipak , i amb una cançó inèdita, la nadala Si ens veiessis , que en només dues setmanes ha rebut 20.000 visites. "La proximitat de Nadal és una ocasió especial per fer créixer sentiments de molta alegria, però també de tristesa -admet el cantant-. Aquestes festes la sensació que es viu és agredolça: hi ha la felicitat de trobar-te amb la família, però també es noten les absències".

El disc, que els lectors de l'ARA podran aconseguir per 9,95 € des d'avui i fins diumenge que ve, inclou dotze temes, entre els quals hi ha Jo mai mai, Parlant de tu i de mi , Martina i El senyor Sommer i l'ós polar. La veu i el piano de Dausà estan acompanyats per Els Tipus d'Interès: Martí Maymó (Manel), Axel Pi (Sidonie), Carol Duran (La Carrau) i els productors Santos Berrocal i Florenci Ferrer, amb la col·laboració puntual d'Arnau Vallvé (Manel) i de l'actriu Clara Segura.

Quaranta concerts

Joan Dausà i els Tipus d'Interès es van estrenar en directe al bar musical barceloní Heliogàbal, on van esgotar totes les localitats durant tres nits seguides. La formació en directe és diferent de la del disc. El quintet està integrat per Dausà (veu i piano), Pere Ruiz (baix), Eloi Isern (guitarra), David Romero (bateria) i Ferran Resines (teclat). "Els tres concerts de l'Heliogàbal van ser un bon primer contacte amb el públic -diu Dausà-. Amb el temps hem vist que amb un inici favorable no n'hi havia prou, que calia seguir picant pedra en un context tan difícil com l'actual. Hem anat aportant coses noves concert rere concert i hem ampliat repertori".

Joan Dausà i els Tipus d'Interès han sabut fer créixer el seu projecte concert rere concert, i en menys d'un any han arribat a la xifra de 40 actuacions. "Tenim una data propera que ha de ser un punt d'inflexió: el 18 de gener toquem a l'Apolo -anuncia-. És una sala de renom, amb un aforament potent, que ens permetrà saber si som capaços de mobilitzar un públic molt fidelitzat que al llarg del 2012 ha estat capaç de fer quilòmetres per venir-nos a veure". Dausà anuncia sorpreses, "el valor afegit" que els espectadors sempre agraeixen. De moment, el pop intimista i de lletres que expliquen històries quotidianes ha estat beneït com a disc de l'any segons els oients d'iCat. El cantant, que espera poder publicar el segon disc el setembre del 2013, promet lletres més íntimes i un so de banda més compacte que el del debut.

stats