Dossier 21/02/2016

Josep Mària: “La certificació de producte net encareix només un 0,2% els costos”

Jesuïta, economista i professor de responsabilitat social d’esade

M.r.
1 min
Josep Mària: “La certificació 
 De producte net encareix només un 0,2% els costos”

BarcelonaA Les mines del rei Leopold, Pep Mària, doctor en economia i expert en responsabilitat social, feia una aproximació a la indústria minera de la República del Congo.

¿Hi ha esperança per acabar amb els minerals de sang?

És un repte brutal perquè es tracta d’una cadena enorme, que va des de l’extracció pels artesans miners al Congo a la fosa dels minerals i els processadors a l’Àsia. La situació, però, ha millorat des que els Estats Units van aprovar la llei Dodd-Frank el 2010, que obliga les empreses que cotitzen a comprar components amb minerals nets. La UE està fent una legislació més ambiciosa, no només per al Congo i no només sobre aquests minerals.

Això encarirà la producció?

Les autoritats de comerç asseguren que si es regula només a Europa els seus costos creixeran i les empreses deixaran de ser competitives.

I és cert?

La multinacional Philips ha incorporat mecanismes de certificació i assegura que els seus costos augmenten tan sols un 0,2%.

¿La solució passa perquè els consumidors pressionin? Pel boicot?

No, amb un boicot només s’impedeix que els artesans miners d’allà sobrevisquin amb la seva feina i no tinguin més incentius que unir-se als grups armats que controlen tota l’economia de la regió. La solució és obligar a fer certificacions i que l’ONU i les potències estrangeres actuïn, perquè al Congo hi ha un problema militar.

stats