Economia 04/03/2013

L'Estat torna a suspendre la venda de CatalunyaCaixa

L'ARA ja va avançar fa uns dies que la subhasta del grup nacionalitzat apuntava a un nou ajornament

Joan Faus
2 min

MadridEl Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha decidit aquest dilluns tornar a suspendre la subhasta de CatalunyaCaixa perquè les ofertes que ha rebut han estat massa baixes, segons han explicat a l'ARA fonts financeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'ARA ja va avançar dijous passat que el ministeri d'Economia s'esperava que hauria de tornar a ajornar el procés de venda de l'entitat nacionalitzada. L'Estat no està disposat a vendre per un euro CatalunyaCaixa –com ha fet amb la resta de grups nacionalitzats– ni tampoc a concedir al comprador un esquema de protecció d'actius (EPA). Aquest mecanisme fa que l'Estat assumeixi les pèrdues futures de l'entitat adjudicada mentre no entri en beneficis. Fa un mes i mig, el procés de subhasta ja va estar a punt de no començar per aquesta raó. Llavors, les autoritats van decidir tirar-lo endavant amb el convenciment que el sector cediria en les demandes. Per exemple, la CAM, Unnim i Banc de València van ser venudes per un euro i amb un EPA. En els dos primers casos, el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), l'organisme format pels mateixos bancs, va assumir durant deu anys la gran majoria de les pèrdues de les entitats. I en el tercer cas va ser el FROB qui, després del rescat europeu, va costejar el forat.

La consigna oficial és que no hi ha cap pressa. De fet, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha repetit diverses vegades que l'Estat té cinc anys per comercialitzar CatalunyaCaixa (segons va acordar amb la Comissió Europea) i que mai es malvendrà. L'espectacle continua en el que és el procés de venda més dilatat de la història bancària espanyola, perquè CatalunyaCaixa s'havia de privatitzar a finals del juny del 2012.

stats