Economia 22/10/2012

Roubini insta Espanya a demanar un rescat tou perquè el BCE compri deute

El catedràtic d'economia, famós per haver pronosticat la crisi 'subprime', creu que seria "positiu" demanar ajuda externa i advoca per flexibilitzar els objectius de dèficit públic. Diu que el sobiranisme català és un "risc polític"

Joan Faus
1 min

MadridEl catedràtic de la Stern School of Business de la Universitat de Nova York, Nouriel Roubini, famós per haver pronosticat la crisi 'subprime', ha dit aquest dilluns que seria "positiu" que Espanya demanés una línia de crèdit preventiva al fons de rescat europeu perquè el Banc Central Europeu (BCE) compri deute.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una conferència a la Fundació Rafael del Pino a Madrid, ha considerat que els mercats reaccionarien de forma positiva a aquesta petició, que permetria, a més, reduir el cost dels interessos del deute espanyol i atorgar confiança als inversors. Tot i així, ha advertit que si la recessió empitjora Espanya podria necessitar un rescat complet i en última instància una quitança del seu deute.

D'altra banda, ha instat el govern espanyol a demanar a Brussel·les dos anys més, fins al 2016, per assolir l'objectiu de dèficit públic del 3%, perquè és pràcticament impossible complir les metes actuals i cal apostar més pel creixement enfront de l'austeritat, perquè si no la situació serà "insostenible". En aquest sentit, ha advocat també per abaixar els tipus d'interès i el preu de l'euro, i impulsar estímuls fiscals als països més solvents de l'eurozona.

En clau espanyola, ha advertit que les demandes sobiranistes de Catalunya i Euskadi suposen un "risc polític" i una "font de tensió addicional" per a l'executiu de Mariano Rajoy.

stats