Economia 13/03/2013

El deute de la Generalitat va superar els 50.000 milions en el tancament del 2012

El deute ha crescut 16.000 milions d'euros en els darrers dos anys, ha dit el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ha afegit que Catalunya destina el 8% del PIB a pagar-lo

Efe
2 min
Andreu Mas-Colell vol minimitzar les dificultats per quadrar els pressupostos més complicats de les últimes dècades.

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha precisat aquest dimecres que la xifra d'endeutament de la Generalitat a final del 2012 s'eleva a 50.948 milions d'euros, i que ha crescut uns 16.000 milions en només dos anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mas-Colell ha quantificat el deute de la Generalitat en la seva resposta a una interpel·lació del diputat de la CUP, Quim Arrufat, i ha explicat que la xifra del deute el 2006 era de 14.800 milions d'euros i que entre el 2010 i el 2012 l'increment ha estat de 16.000 milions fins a arribar a la xifra total de 50.948 milions.

Després de precisar que això vol dir que Catalunya dedica al pagament de deute un 8% del seu PIB, el conseller ha atribuït la situació a tres raons. La primera és que la Generalitat "fa dèficit cada any", mentre que la segona és deguda a "una raó comptable" que té l'origen en "la reclassificació del deute d'empreses públiques com l'ACA [Agència Catalana de l'Aigua]".

La tercera raó, ha apuntat, és "la conversió de deute comercial en financer", en el que representa "el pla de proveïdors" de la Generalitat, i ha reconegut que "la xifra de més de 50.000 milions de deute impressiona", i més quan comporta en pagament d'interessos 2.200 milions d'euros aquest any.

Segons Mas-Colell, la situació financera de la Generalitat és deguda tant a la conjuntura econòmica de crisi com "a l'infrafinançament que pateix la Generalitat, cosa que pesa molt seriosament", ha recalcat.

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha invitat Mas-Collell a reflexionar sobre qui ha contret el deute de la Generalitat, a què és degut i amb quin motiu.

Després d'apuntar que l'aparició del deute públic "està interrelacionada amb el negoci de les entitats financeres", ha culpat també de la situació actual que "l'economia basada en l'especulació urbanística ha entrat en profunda crisi amb l'esclat de la bombolla immobiliària".

Segons Arrufat, això no treu, segons el seu parer, "la responsabilitat dels actuals i anteriors governs de la Generalitat, en haver confiat en el sector de la construcció, que primer va destrossar el territori, i ara ens destrossa l'estat del benestar perquè hem de pagar entre tots els forats de les entitats financeres que pagaven les seves operacions especulatives".

També ha alertat sobre "el pagament diferit de les carreteres que s'han construït els últims anys" pel nivell d'interessos que provoca, i ha sentenciat que la seva formació considera "legítim el dret dels pobles a repudiar un deute que consideren il·legítim".

stats