Economia 04/10/2012

La vaga general es perfila per al 14 de novembre, en plena campanya electoral catalana

Els sindicats treballen amb aquesta data perquè és la que, de moment, desperta més consensos als països del sud d'Europa. Portugal també ha programat una vaga aquell dia

Elena Freixa
1 min

BarcelonaEls sindicats majoritaris estan bolcats a tancar una data per a la propera vaga general a Espanya i, de moment, pren força el 14 de novembre, una data que cauria en plena campanya d'eleccions a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els convocants defensen que volen una vaga el més europea possible i això equival a buscar un consens perquè l'aturada sigui simultània, almenys, als estats del sud d'Europa.

Es dóna la circumstància que a Portugal ja hi ha prevista una vaga el 14 de novembre. Tot i ser, doncs, el dia més probable, la decisió final s'ha de prendre a la Cimera Social a Brussel·les el proper 17 d'octubre.

CCOO, UGT, la USO i el CSIF buscaran a la trobada que la vaga general sigui el més unitària possible i que, a banda de Portugal i Grècia, també s'hi afegeixin França i Portugal i la mobilització guanyi volada. Espanya apostava per situar-la en la primera quinzena de novembre.

A Catalunya, conscients de l'entorn polític efervescent que es viurà aquells dies, es prefereix una vaga un cop hagi passat la cita electoral del 25 de novembre i abans del 2 de desembre, tot i que no és probable que això s'aconsegueixi, segons han explicat a l'ARA fonts sindicals.

La mobilització vol ser un clam contra les polítiques d'austeritat que estan prenent els països europeus en plena crisi econòmica. En el cas d'Espanya, els sindicats lamenten l'escalada de "retallada sobre retallada" que han engegat les administracions públiques.

stats