ECONOMIA
Economia 12/07/2011

Els mercats mantenen el setge sobre Espanya i Itàlia

La prima de risc espanyola ha arribat aquest dimarts a màxims històrics, tot i que al migdia s'ha moderat. La borsa també ha reduït les pèrdues, després del fort increment del matí. Europa continua impotent davant el contagi de la crisi grega i els moviments especulatius sobre l'euro

Redacció
2 min
Borsa de Madrid

BarcelonaLa prima de risc espanyola –és a dir, el diferencial de rendibilitat del bo espanyol respecte al Bund alemany– continua aquest dimarts al matí desbocat, a nivells màxims no vistos des de la introducció de l'euro, el 1999, fet que encareix encara més les eines de finançament de l'Estat. Aquest matí la prima de risc d'Espanya ha arribat superat els 370 punts bàsics, tot i que després s'ha anat moderant fins als 335 punt, per sota el rècord d'aquest diluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Paral·lelament, les borses han acumulat més caigudes. L'Íbex-35 ha obert aquest matí amb baixades superiors al 3%, però a mesura que s'ha relaxat la prima de risc, s'han anat moderant les pèrdues.

Consulta aquí la borsa espanyola en temps real. I aquí, la resta de parquets.

La incapacitat de la Unió Europea per aturar els dubtes sobre la solidesa dels bancs italians i concretar el segon paquet d'ajuda a Grècia alimenta els moviments especultatius sobre l'euro. Els mercats van disparar dilluns la prima del risc i van desplomar la borsa a l'Europa perifèrica, especialment Espanya i Itàlia. La pressió sobre les economies d'Espanya i Itàlia s'afegeix a la que viuen intensament Grècia, Irlanda i Portugal.

Els mercats mostren inestabilitat per les pors a que Espanya i Itàlia siguin les properes a requerir ajuda financera europea, seguint les passes de Grècia, Irlanda i Portugal. Tot i que els ministres de l'Eurogrup van assegurar en un comunicat conjunt dilluns a la nit que prendrien totes les mesures necessàries per evitar un "efecte contagi", res sembla tranquil·litzar les borses.

Els ministres de l'eurozona van ser incapaços d'acordar els termes per un segon rescat de Grècia, mentre que la nova directora del Fons Monetari Internacional, la francesa Christine Lagarde, va alertar que "res s'ha de donar per fet" i que la seva organització encara no estava preparada per negociar una nova ajuda.

stats