Economia 18/10/2012

Els sindicats catalans defensen la vaga: "La campanya no pot congelar els drets democràtics"

Els líders de CCOO i UGT defensen que Catalunya no pot quedar aïllada en una jornada de mobilització que tindrà abast europeu contra les polítiques de retallades

Ara
3 min
Josep Maria Álvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO), defensen el concert econòmic

BarcelonaEls líders dels dos principals sindicats espanyols, Josep Maria Àlvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO), creuen que la vaga general europea del 14 de novembre, convocada per la Confederació Europea de Sindicats (CES), és una cita clau per escenificar "la defensa d'un model de drets socials i laborals" a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa conjunta, han insistit que la coincidència amb la campanya electoral catalana no ha d'afectar. "La campanya no ha de congelar els drets democràtics", ha dit Gallego. Álvarez ha subratllat que la data, tot i no ser la millor, ha vingut fixada per Portugal i ratificada pel conjunt de països d'Europa.

"No és rellevant que coincideixi amb la campanya, el que és rellevant és que coincideix amb retallades sistemàtiques que afecten els ciutadans catalans", ha defensat Álvarez, que ha dit que Catalunya no pot "quedar aïllada" en una jornada de protesta global.

UGT i CCOO han acordat aquest dijous front comú amb els integrants de la plataforma Prou Retallades, que donaran suport a l'aturada del 14-N. Associacions veïnals, de pares i mares, d'estudiants i pensionistes han defensat la necessitat de coincidir en la protesta que va més enllà de les condicions laborals i afecta el conjunt de la societat.

"Aturarem les empreses, però volem també omplir els carrers", ha confiat Álvarez, que ha assegurat que els motius per mobilitzar-se afecten els joves (per l'atur i la manca d'horitzons laborals), els pensionistes (per la minva d'ingressos), els aturats (amb la prestació retallada), els autònoms (a qui també s'ha encarit els costos d'activitat).

Davant la possibilitat que la crisi i la por a perdre la feina o el sou freni l'adhesió a la vaga, el líder de la UGT ha demanat mirar més enllà: "No s'ha de mirar el que perdem, sinó el que invertim; el què s'inverteix en tenir pensions dignes o en una sanitat pública en condicions, per exemple".

Petit comerç i autònoms

L'objectiu és que l'aturada trobi suports també en sectors on els sindicats tenen més difícil arribar, com són les petites empreses, especialment el comerç. "És l'oportunitat perquè el petit comerç es desmarqui de les sangoneres", ha dit Álvarez en referència a les pràctiques agressives que estan desplegant les grans superfícies per atraure els compradors.

Gallego va recordar que en l'anterior convocatòria de vaga, el 29 de març, ja s'hi van adherir associacions de treballadors autònoms que, amb la pujada de l'IRPF també i de l'IVA també han vist més complicada la seva activitat.

En entrevistes al programa 'El matí a Catalunya Ràdio' i a 'El món a RAC1', Gallego ha afegit que CCOO i UGT van proposar dues dates diferents: abans del 9 de novembre i després del dia 25, però Portugal va insistir a fer la mobilització el dia 14. "Però no hem de discutir sobre la data, sinó sobre els motius de la vaga", ha matisat.

Gallego ha comentat que, "per primera vegada", la CES "no controla, sinó que convoca". "Els països ho materialitzaran en funció de les seves necessitats específiques", ha sentenciat. El líder de CCOO ha conclòs que la vaga "no surt de cap barret, sinó d'un debat amb més de 60 sindicats europeus".

A més, Gallego ha reiterat que "no hi pot haver un projecte nacional a Catalunya sense drets socials" i que, per tant, "no s'han de confrontar les identitats nacionals i els drets socials". "No hi pot haver una cosa sense l'altra", ha conclòs.

stats