Navarro demana al PP i al PSOE que estiguin "a l'altura de les circumstàncies" per reformar la Constitució

El candidat socialista defensa en una entrevista a TVE la seva proposta de canviar la carta magna perquè Catalunya pugui celebrar un referèndum d'independència en el qual el PSC votaria 'no'

Ara / Acn
2 min
UN GIR A L'ESQUERRA  Àngel Ros, Núria Parlon, Pere Navarro i Maurici Lucena ahir durant el consell nacional on es va aprovar el programa electoral del PSC.

BarcelonaEl primer secretari del PSC i candidat a les eleccions del 25-N, Pere Navarro, ha defensat aquest dilluns en una entrevista a TVE la proposta del seu partit de reformar la Constitució perquè Catalunya pugui celebrar un referèndum d'autodeterminació. Navarro ha deixat clar que, en cas que es fes la consulta, els socialistes votaran "clarament que no". Segons ha dit, el PSC va néixer per "defensar el catalanisme, que no el nacionalisme".

Navarro ha demanat als responsables polítics que estiguin "a l'altura de les circumstàncies" i recuperin l'"esperit" de la Transició per reformar la carta magna. Els socialistes catalans pretenen que la Constitució "reconegui" que Catalunya "no és ni pitjor ni millor, sinó diferent". Navarro ha explicat que, al seu parer, "el que cal fer és un debat entre tots, perquè la reforma de la Constitució ha de ser això, exactament". "Hem de seure tots, debatre i arribar a conclusions i acords. Però per fer-ho s'ha de tenir la capacitat i la voluntat d'arribar a acords. És el que se'ns demana", ha sentenciat.

"No sabem què votaria Mas" en un referèndum

Navarro ha defensat aquestes reformes per permetre un referèndum perquè els catalans diguin quin model volen. "Hem d'aprofundir en la democràcia. La gent vol decidir sobre les coses importants de la vida", ha dit. A la vegada, però, ha defensat que, en tot cas, el vot del PSC en aquesta consulta "seria clarament el del no". "El que no sabem és què votaria Artur Mas", ha afegit.

I és que pels socialistes i per Navarro, no té sentit el plantejament dels independentistes catalans. "Quan estem construint Europa i traient fronteres del mapa, com és possible que hi hagi algú que tingui la necessitat o la proposta de pintar altres fronteres?", ha preguntat el líder del PSC, que s'ha imaginat anant de Barcelona a Madrid amb una Catalunya independent "havent de passar amb el passaport i portant una altra moneda a la butxaca". "És inadmissible", ha afirmat.

El candidat del PSC creu que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i la crisi econòmica han estat "l'inici d'una situació de desconfiança". "Hem de canviar això", ha dit. Navarro també ha insistit que el Govern de Mas fa servir la independència "com a cortina de fum" per amagar les retallades.

Rajoy i Rubalcaba

Pere Navarro no ha volgut entrar gaire en valoracions del líder del PP, Mariano Rajoy, i el del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. Però, tot i així, s'ha animat a criticar el popular per haver vingut a Barcelona a dir "que solucionarà ara tots els problemes dels catalans". "Ningú recorda ja que recollia signatures contra Catalunya?", ha dit.

Sobre la legitimitat o la idoneïtat que Rubalcaba segueixi al capdavant del PSOE, Navarro no s'ha volgut pronunciar, però tot i això ha reconegut el socialista espanyol com "el nostre referent" a l'Estat.

stats