FUTBOL
Esports 08/07/2016

Un perfil de Twitter en català, el primer detall del City amb Guardiola

El perfil de Twitter en la llengua materna del de Santpedor serà, de moment, l'únic element que promocionarà el club anglès en català

Roger Requena
3 min
Guardiola, durant la seva presentació amb el Manchester City

Barcelona"Benvingut, Pep! Comença una nova era al Manchester City". Així rebia el club 'citizen' l'arribada de Pep Guardiola, el tècnic de l'entitat que aquesta mateixa setmana ha començat a dirigir els primers entrenaments amb el seu nou club. Ho feia a través d'un nou canal de comunicació, el compte de Twitter en català —@ManCityCatala— estrenat per a l'ocasió, i que en les primeres 24 hores de vida va superar els 10.000 seguidors. El ritme de creixement va ser frenètic en les primeres hores, a l'altura de la magnitud que està adquirint a Manchester el fitxatge del tècnic català. Gairebé una setmana després, ja suma més de 13.400 seguidors.

El City va buscar durant mesos un perfil de 'community manager' que pogués dirigir aquest compte, expandint la comunicació també a l'idioma matern del tècnic, un gest de complicitat cap a Guardiola, amb el qual han volgut tenir un detall. Alhora, servirà per fidelitzar un gran nombre de seguidors catalanoparlants. Segons ha pogut saber l'ARA, però, aquest serà l'únic àmbit on el català tindrà presència en l'esfera 'online' del club 'citizen'. Es tracta d'un gest cap al tècnic de Santpedor, sempre defensor de la seva llengua, i que va en la línia de bon tracte institucional que ha encarregat el director executiu del club, Ferran Soriano, que el coneix de la seva anterior etapa al Barça.

El City entén que Guardiola és una estrella mediàtica més, a l'altura o fins i tot per sobre dels seus jugadors, i per això ha volgut retre-li aquest gest de benvinguda. A través d'aquest compte de Twitter, el City anirà comentant tot tipus d'aspectes de l'actualitat del club. És a dir, exercirà com qualsevol altre canal de l'entitat, que té presència a la web en fins a 13 llengües diferents.

Cap d'elles, però, és el català i, segons pot avançar l'ARA, la llengua de l'entrenador no disposarà d'un excessiu pes, ja que no entrarà com a llengua oficial a la web. O, almenys, de moment. Únicament es limitarà al compte de Twitter, o almenys aquestes són les intencions inicials del club, que no preveu expandir-ne l'ús més enllà d'aquesta xarxa social. Com que no es desenvoluparà una versió de la web en català, les notícies acostumaran a anar sense enllaços.

Un cas similar va passar amb el xinès, que va introduir-se al club de Manchester a través d'un compte a la xarxa social Weibo i amb presència a la web coincidint amb l'entrada d'inversors xinesos –van vendre el 13% del club per 376 milions d'euros al consorci format per Xina Media Capital i la companyia d'inversió CITIC Capital— el passat mes de desembre.

Un valencià al capdavant

Per liderar aquesta iniciativa, el City va buscar un perfil de periodista que, a més de dominar l'anglès i el castellà, tingués el català com a llengua materna. L'escollit va ser el periodista valencià Xavi Heras, l'empremta del qual queda clara en expressions com 'baló', 'ací' o 'seua', i que aporten un toc de valencià al compte.

A l'hora de fer la tria, Soriano va filtrar, de fet, perfils de candidats que reunissin aquesta condició, el coneixement del català. A la Premier, de fet, les tasques d'enllaç entre els públics castellanoparlants i els clubs les acostumen a fer persones originàries de Sud-amèrica. Però el City ha volgut anar més enllà amb l'aposta pel català.

Apassionat pel futbol anglès i seguidor del Llevant —on va exercir diverses funcions en el departament de comunicació—, Heras ja fa mesos que treballa al mateix departament de l'entitat 'citizen'. Entre les seves primeres funcions hi ha hagut fer cròniques i prèvies dels partits, traduir entrevistes de jugadors com Jesús Navas per al canal de televisió, o encarregar-se de la primera entrevista a Nolito per als mitjans del club.

El mateix club és conscient de la quantitat de catalans que segueixen el Pep i el seu fitxatge es va veure com una oportunitat per arribar a més i nous seguidors. "És una forma per arribar als aficionats catalanoparlants d’una forma més propera", admeten fonts del club a l'ARA. "En principi Twitter serà l’única eina on utilitzarem el català, tot i que no ens tanquem a fer més coses en un futur", conclouen.

stats