Futbol Català
Esports Futbol 19/05/2011

La Federació Catalana de Futbol no varia el sistema de competició de la Copa Catalunya 2012

Els equips territorials jugaran les primeres rondes a finals de maig i fins a mitjans de juny, i els equips de Segona B i Tercera s'incorporaran al mes d'agost

àngel Garreta
2 min
La Copa Catalunya

BarcelonaLa FCF no ha modificat, de moment, el calendari de competició de la Copa Catalunya. Sense saber encara el guanyador de l'edició anterior –es decidirà a Tarragona el 9 d'agost–, els equips campions de Preferent, Primera, Segona i Tercera territorial començaran a disputar les primeres eliminatòries el cap de setmana del 29 de maig. A mitjans de juny s'acabarà la primera fase amb la disputa de la tercera ronda (on s'afegirà el campió de Catalana) i llavors la competició s'aturarà fins a l'agost.

En el mes tradicional de pretemporada, entraran en joc, com fins ara, els equips de Segona B i Tercera. La Federació Catalana no ha dissenyat encara el tram de calendari de la segona fase, però ha indicat que aquesta es jugarà a partir del 7 d'agost. El sorteig de la primera de les eliminatòries tindrà lloc el dimarts 24 de maig. En aquests primers duels s'eliminaran entre ells els campions de Tercera territorial.

Una competició amb molts canvis de format

Des de l'oficialització de la Copa Generalitat la temporada 1989/1990, l'actual Copa Catalunya (va rebre aquest nom el 1993) s'ha disputat sota diferents formats i gairebé cada president de l'ens federatiu li ha donat un gir al pla de competició. Durant els anys 90 –possiblement el format que més va agradar– la Copa es disputava entre setmana, com si fos la particular competició europea dels dimecres per als més modestos. La final tenia lloc abans de finalitzar el curs esportiu, entre maig i juny.

La moda de les gires internacionals d'estiu, que han afectat durant la darrera dècada el FC Barcelona i el RCD Espanyol, així com l'augment de tornejos d'estiu a Primera Divisió, competicions de Supercopa i altres compromisos amb rerefons econòmic, ha anat debilitant el campionat de Copa català. Des de fa uns anys, el format ha anat variant. En l'edició 2009, per exemple, es van discriminar gairebé tots els equips de Segona B i Tercera, i s'hi va deixar participar només als dos primers catalans de cada divisió i, de forma contradictòria, van participar-hi equips de divisions territorials molt inferiors.

El desprestigi de la competició s'ha agreujat els darrers anys, com el 2007, quan, amb dos mesos i sis dies de diferència (del 5 de juny a l'onze de setembre) es van disputar les finals de dues edicions, la 2006/2007 i la 2007/2008, respectivament. En l'edició següent, i contràriament a les normes federatives, el Nàstic i el Girona van presentar-se a jugar íntegrament amb la Pobla de Mafumet i el Cassà, els seus filials. Van fer el mateix a la fase final el Barça i l'Espanyol, amb una mínima representació de jugadors –no habituals– de les primeres plantilles. Enguany la Copa Catalunya manté de moment el mateix format en busca d'un consens català per intentar treure-la de l'UCI.

stats