Internacional 07/09/2014

L'evolució del sí a Escòcia en tres enquestes

El sí a la independència arriba per primer cop al capdavant dels sondejos després d'anys d'anar per darrere

Marc Vidal
2 min
as

BarcelonaLa tendència cap al sí a la independència que aquest diumenge per primer cop s'ha imposat al no en un sondeig de YouGov per al 'Sunday Times' es va començar a moure abans de l'estiu. De fet, fa només una setmana, aquest centre d'opinió ja reconeixia que el sí tenia "possibilitats reals" de guanyar el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les distàncies es van escurçar quan la campanya va arrencar amb més força i la inflexió del sí cap amunt es va deixar sentir poc abans del primer debat cara a cara televisat el 5 d'agost, que va enfrontar el primer ministre escocès, l'independentista Alex Salmond, amb el líder de la campanya pel no, l'exministre d'Economia britànic Alistair Darling.

En aquell debat, Alex Salmond no va estar gens convincent sobre la qüestió de com pensa mantenir la lliura esterlina si Londres ho impedeix. Però en el segon debat, el 25 d'agost, el líder independentista va parlar amb molta més claredat i es va acabar imposant en el duel dialèctic i va sumar punts per la seva causa.

asd

Des que l'any passat van començar a elaborar-se sondejos sobre el referèndum, el suport a la independència d'Escòcia havia estat molt per darrere en intenció de vot. El no gairebé doblava el sí en molts dels estudis i l'avantatge es va mantenir –a força distància– en tots els estudis d'opinió fins al del YouGov d'aquest diumenge.

Ni tan sols la tardor passada, la presentació del 'Llibre blanc sobre la independència', en què el govern escocès respon a totes les preguntes sobre com hauria de ser el nou estat, no va fer créixer el suport a la separació del Regne Unit. I la campanya del no va llançar aleshores una dura ofensiva sobre la moneda que circularia en el nou estat que va obrir molts interrogants.

La campanya del sí sempre havia confiat que un dia els sondejos se li girarien a favor. D'entrada, per la tendència a l'alça, encara que tímida, que sempre havien mostrat les enquestes i també per efecte de la seva estratègia, que, lluny de grans actes electorals, és una feina porta a porta que costa més de deixar-se sentir fins quan s'acosta el dia de la veritat.

Un dels altres grans arguments dels independentistes per desconfiar dels sondejos, i augurar igualment una victòria, és el fet que tradicionalment els estudis d'opinió no són favorables a la seva causa. Així va ser com cap enquesta no va predir la majoria absoluta que van obtenir a les urnes a les eleccions legislatives escoceses del 2011.

stats