Internacional 22/01/2013

El ministre japonès de Finances, sobre la gent gran: “Que s'afanyin i es morin”

El ministre de Finances assegura que caldria deixar morir les persones grans que ja no es valen per elles mateixes per tal de rebaixar la despesa sanitària

Ara
2 min
Taro Aso, ministre de Finances (esquerra), amb el primer ministro japonès, Shinzo Abe EFE/Koji Sasahara / Poo

BarcelonaLa pressió a què estan sotmesos tots els governs per tal de reduir el dèficit té connotacions evidents en l'estat del benestar. Ja fa mesos que a Anglaterra es va posar damunt la taula la conveniència de retirar els tractaments mèdics als malalts terminals. L'argument és que no té sentit gastar diners públics en tractaments que són molt cars per mantenir artificialment en vida persones que moriran tard o d'hora. El debat ha arribat ara al Japó, i ho ha fet amb contundència, després que el ministre de Finances, Taro Aso, ha afirmat que caldria deixar morir les persones grans que ja no es poden valdre per elles mateixes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'argument d'Aso és purament econòmic. Però té unes connotacions morals que han provocat una autèntica tempesta social i política. Les seves declaracions són certament xocants, no només pel fet que reclami que s'interrompi el tractament i l'atenció a les persones grans dependents, sinó pel to i les paraules que va fer servir. "Que s'afanyin i es morin", van ser les paraules textuals.

Aso ha afirmat que no li agradaria gens "adonar-me que el meu tractament el paga el govern". La frase l'ha pronunciat durant una sessió del comitè japonès que estudia la reforma de la seguretat social. Una qüestió complicada arreu d'Occident, per la pressió demogràfica d'una piràmide envellida, però especialment al Japó, on un 25% de la població té més de 60 anys.

El Japó sempre s'ha enorgullit de ser una de les societats amb més esperança de vida del món, una longevitat que es considera vinculada a l'alimentació. Però en un context de retallades el que fins ara era una virtut és presentat com un problema, una complicació a resoldre. Però tot i que el tema fa temps que està damunt la taula, ningú l'havia expressat d'una manera tan crua com el ministre Aso, un polític de 72 anys -la longevitat general del país té una translació directa en la política- que ha assegurat que ha deixat instruccions escrites a la seva família de no ser alimentat quan no pugui valdre's per si mateix, segons va manifestar als mitjans de comunicació local, que es van fer ressò de la notícia, difosa posteriorment pel diari anglès 'The Guardian'.

stats