27/02/2011

Passió d'Olesa ZP comença la gira Les quatre columnes

2 min

Una de les grans tradicions del nostre país rep avui el tret de sortida. Les representacions de la Passió d'Olesa, l'única de les que es fan a Catalunya que ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi (distinció concedida el 2002), comencen aquest matí a un quart d'onze, per obrir un calendari que inclou nou cites més, set matinals i dues de tarda. Més d'un miler d'olesans -una altra gran característica de la cita- prendran part en aquestes representacions de quasi quatre hores de durada cadascuna, l'origen de les quals es remunta gairebé 500 anys enrere; la primera documentació parla del 1538.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

E l president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero comença avui la seva gira per tres països del món àrab, amb la qual pretén guanyar imatge en el context de la política europea. Tret del britànic David Cameron, que ja ha visitat Egipte, cap altre president o primer ministre s'ha acostat encara a la zona. La gira ha anat precedida de l'anunci del seu curiós pla, diguem-ne, Marshall per a la zona que, davant la situació de les arques espanyoles, ha anat acompanyat del matís que s'hauria de fornir de capital privat. A més, tampoc la Moncloa ha tingut sort amb l'ordre de les destinacions. Tunísia havia de ser la primera escala, però el rebrot de la tensió en aquell país ha aconsellat ajornar el viatge. Zapatero començarà per Qatar i anirà després a la Unió dels Emirats Àrabs, una zona de poca tensió i menys necessitat de recursos. L'evolució dels incidents a Tunísia farà decidir si es manté l'aterratge previst per dimecres o s'ajorna definitivament.

U na inauguració a l'altura de la importància del fet. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president de la Generalitat, Artur Mas, presidiran aquest matí, a partir de dos quarts de dotze, la inauguració de la restitució de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, situades darrere de la Font Màgica de Montjuïc, a la plaça Marquès de la Foronda. Es posarà punt final a una lluita cívica de dècades (van ser enderrocades per la dictadura de Primo de Rivera el 1928) que la política va fer seva el 2008 amb l'acord de restituir-les. Ha costat tres anys. La Coral Sant Jordi i els Castellers de Barcelona participa ran en l'acte.

stats