Política 02/09/2014

Colau denuncia que el cas Pujol "afecta CiU, PP i PSOE, que han estat pactant per tapar-se les vergonyes"

La portaveu de Guanyem denuncia que "hi ha motivacions polítiques que han fet que no sortís abans a la llum el cas" i anuncia que ja ha presentat una querella juntament amb Podem

Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa portaveu de Guanyem i exlíder de la PAH Ada Colau ha presentat aquest dimarts al matí la querella com a acusació popular en el cas Pujol elaborada per Podem i Guanyem i a la qual se sumaran ICV, EUiA, Procés Constituent i Partit X –la CUP, al seu torn, està estudiant fer-ho–, registrada poc abans de la roda de premsa. "Hi ha motivacions polítiques que han fet que no sortís abans a la llum el cas", ha criticat Colau, cosa que "no pot ser excusa per no poder preguntar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, la portaveu de Guanyem creu que el cas no és "personal o familiar, sinó penal", i que "ja hi ha prou indicis per sospitar que és un cas de corrupció estructural que afecta CiU, PP i PSOE, que han estat pactant per tapar-se les vergonyes". Així, ha recordat que el PSC va denunciar el pagament de comissions del 3% i no va actuar, que el PSOE va impedir investigar el cas Banca Catalana i que el PP va indultar els condemnats pel cas Treball.

D'aquesta manera, Colau ha identificat al costat dels Pujol un "entramat de 50 empreses que s'ha conformat des de la Transició en connivència amb les elits polítiques, però també econòmiques". En tot cas, quan es clarifiqui el cas, ha avançat igualment que reclamaran "responsabilitats penals i també polítiques".

Al seu torn, el jurista i també portaveu de Guanyem Jaume Asens ha apuntat que la confessió de Pujol "podria ser una burda coartada, mal plantejada, perquè no la coneixia ni la seva germana", i que podria destapar "la corrupció de CiU, en connivència amb aliats econòmics i polítics de Catalunya i de l'Estat". L'exfiscal anticorrupció i exeurodiputat de Podem Carlos Jiménez Villarejo ha denunciat igualment que "no hi ha precedents a la història d'Europa que un delinqüent hagi governat 23 anys un país".

Així mateix, el dirigent de Podem Íñigo Errejón ha cridat a "posar fi a la impunitat d'un règim del saqueig" i ha assegurat que "sense espoli democràtic no hi hauria pogut haver espoli social". "Aquest cas no és català i no pot ser usat contra el procés sobiranista", ha afegit, i ha definit les elits catalana i espanyola "com una sola casta, unida per l'amor a la seva pàtria, Suïssa i Andorra".

Igualment, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha criticat la Generalitat per no personar-se en el cas i ha carregat contra el "funcionament mafiós silenciat per les elits". Al seu torn, el diputat d'EUiA Joan Mena ha reclamat "saber si el PP ho sabia de feia temps i no ho ha dit fins que no li ha interessat [com va avançar l'ARA], o si a CiU l'han encobert".

stats