POLÍTICA
Política 01/06/2012

El rei a Anasagasti: “S'ha de ser burro com jo per anar al Brasil amb la reina”

Dos antimonàrquics com el senador del PNB i el diputat d'ERC Joan Tardà relaten davant un auditori excepcionalment ple a Cornellà les misèries i escàndols que envolten del rei Joan Carles i la monarquia borbònica

M. Colomer
3 min

Cornellà de Llobregat p { margin-bottom: 0.21cm; } La convocatòria no podia ser més sucosa: el senador del PNB Iñaki Anasagasti presentat pel diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, a Cornellà, disposats a esbombar 'Els draps bruts de la monarquia'. O, el que és el mateix, un nacionalista basc presentat per un independentista català, dos republicans antimonàrquics al Baix Llobregat, explicant el que fa anys i panys que proclamen a les Corts espanyoles per disgust de l''establishmente polític espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I a fe de Déu que la convocatòria va fer efecte: la secció local d'ERC, organitzadora de la conferència, va aconseguir omplir aquest dijous fins al capdamunt la sala d'actes de l'Orfeó Catalònia de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), un fet gens habitual, com admetia el mateix Tardà –veí i exregidor de la ciutat–, en un territori sovint hostil per als independentistes catalans.

El cert és que el context de crisi profunda en què s'ha instal·lat la institució monàrquica ha fet esclatar la necessitat d'escodrinyar una de les institucions espanyoles que s'ha mantingut més opaca des que va ser instaurada, durant la Transició. Us oferim un tast de la conferència d'Anasagasti en deu frases i anècdotes viscudes amb el rei:

-"Franco va educar Joan Carles amb criteris dictatorials, no democràtics. L'any 56 va matar el seu germà involuntàriament. Si jo hagués comès aquest error, mai se m'hauria acudit matar elefants. Això denota la sensibilitat del personatge".

-"Bono va dir que el cafè per a tothom va ser una sortida, no una solució. [...] A qui se li acudia en aquells anys pensar que Madrid seria una autonomia? Madrid una autonomia? Però si Madrid és Espanya! Com volen que Madrid sigui una autonomia?".

-"[El rei] No crec que hagi llegit un llibre en tota la seva vida".

-"[Al rei] Li agrada explicar acudits verds, no és una monja de la caritat. Parla malament de tothom".

-"Em va explicar ell mateix [el rei]: 'He fet un viatge oficial al Brasil. S'ha de ser burro com jo per anar al Brasil amb la reina'".

-"En una recepció, un diputat d'IU portava un adhesiu del 'No a la guerra' [de l'Iraq]. Ell s'hi va atansar i li va dir: 'Doncs jo sóc militar. A mi m'agraden les guerres'. Em va indignar tant que li vaig dir que hi marxés ell [a la guerra] o hi enviés el seu fill. [...] En acabar el dinar, em va regalar un puro i li vaig dir que no fumava, però que el regalaria a Arzalluz. I em va respondre que si era per a Arzalluz, hi posaria una bomba. [...] En un altre sopar ho va arreglar: 'Et porto un puro per a Arzalluz, sense bombes'".

-"Conec la família Urdangarin. Era un xaval com qualsevol altre. Es va casar, es va adonar d'on era, que hi havia impunitat i immunitat, i de la nit al dia es va convertir en el que la justícia dirà que és. Però res de tot això s'entén sense l'ambient corrupte que hi ha a la casa reial".

-"La clau [que fa que es mantingui la monarquia] és que és símbol de la unitat i la permanència. A Madrid això és fonamental. [...] El mateix Montilla em va dir: 'Jo l'he conegut [el rei] i és un gran comercial'. I jo li vaig dir: 'Però això què és? Quan es queda el comercial de comissió? Perquè alguna cosa es queda'".

-"Ara tenim un debat amb ETA, que diuen que ha de demanar perdó. I per què aquest senyor no ha demanat perdó? Era al balcó del Palacio de Oriente quan executaven Puig Antich. És un insensible. Va trair el seu pare, els principis del Movimiento, la democràcia. Jo em sublevo contra aquest personatge".

-"Hem de treballar perquè hi hagi un referèndum [sobre república o monarquia]. Ha passat un període de la història. I això del referèndum ha d'anar quallant, sobretot entre la gent jove".

stats