Política 05/09/2017

Arrimadas: "Estic convençuda que el referèndum no es farà"

Ni Ciutadans ni el PSC participaran a la votació de la llei del referèndum

Ara
3 min
Arrimadas: "Estic convençuda que el referèndum no es farà"

BarcelonaLa líder de Ciutadans i cap de l'oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, està "convençuda que el referèndum no es farà" i ha criticat el Govern en assegurar que "no és legítim prometre" coses que després no es poden complir. En una entrevista a TV3, Arrimadas també ha carregat contra Junts pel Sí i la CUP per "vulnerar tots els procediments democràtics del Parlament" i cometre un "engany jurídic" si aquest dimecres finalment aproven la llei del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un atemptat contra el funcionament del Parlament i contra els drets dels grups parlamentaris", ha afirmat la líder de Cs, que veu "opacitat" i "engany" en el procediment a través del qual s'aprovarà la llei, previsiblement a través de l'article 81.3 del reglament del Parlament, que permet modificar l'ordre del dia del ple a petició de dos grups parlamentaris i votar el mateix dia. Encara que el Govern no ho ha dit públicament, el més probable és que aquesta votació es faci aquest dimecres mateix durant el ple i després es convoqui formalment el referèndum.

"No votaré 'no' a una cosa que no té base legal"

Segons Arrimadas, la votació d'aquest dimecres "no serà legítima" perquè es vulneraran "tots els procediments democràtics" de la cambra. Per això ha donat per fet que el seu grup no hi participarà i marxarà de l'hemicicle en el moment que es voti. "Jo voto per triar un Govern amb un nou projecte, no votaré 'no' a una cosa que no té base legal", ha dit. Qui també s'absentarà de la votació és el PSC, tal com ha confirmat el mateix líder socialista, Miquel Iceta.

Arrimadas ha afirmat que el referèndum "posa en perill" les dades personals dels catalans i la llibertat dels funcionaris, a qui es posarà "entre l'espasa i la paret" perquè participin i permetin fer la votació. Segons ha dit, encara que no se'ls forci directament, "dir que no és assenyalar-te davant de tothom i en municipis petits això no és fàcil".

Malgrat tot, la cap de l'oposició creu que encara hi ha temps per "evitar el xoc de trens". Com? Segons ella, el Govern ha de canviar d'estratègia i el govern espanyol hauria d'"obrir portes de diàleg". En tot cas, el seu partit dona suport al govern espanyol a l'hora de donar resposta als passos dels independentistes. Una bona prova és que el president espanyol, Mariano Rajoy, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, es reuniran aquest dimarts a la Moncloa per fer front comú davant l'imminent xoc de legitimitats que es preveu aquesta setmana.

Segons fonts de Ciutadans recollides per Efe, Rivera li traslladarà a Rajoy el seu "suport sense fissures a l'Estat" davant el desafiament independentista. Rajoy ja va parlar amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a la tarda, en què va deixar oberta la porta a acceptar la seva proposta de crear una comissió de diàleg per a l'avaluació i modernització de l'estat autonòmic.

Millo: "L'independentisme deixarà de ser un moviment democràtic"

Qui també ha estat molt contundent a l'hora de censurar els plans independentistes ha estat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ha alertat que si aquest dimecres Junts pel Sí i la CUP "imposen" la llei del referèndum i s'acaben situant "fora de l'Estat de dret", l'independentisme "deixarà de ser un moviment democràtic". De fet, en declaracions a Ràdio 4, Millo ha acusat el Govern de fer servir un "llenguatge pervers i absolutament antidemocràtic" contra l'Estat.

"Vull llençar un missatge molt clar: Ningú trencarà la democràcia a Espanya i, per tant, tampoc a Catalunya. Ho garanteix el govern d’Espanya”, ha sentenciat. Segons ha dit, el govern de Rajoy actuarà amb "serenitat i tranquil·litat i amb contundència si es requereix".

stats