ESQUERRA ANTICAPITALISTA
Política 14/09/2016

Busqueta plega d’assessor de la CUP al Parlament

Encara que renunciï a les tasques al Parlament seguirà assessorant els diputats i la formació des del punt de vista econòmi

Laia Vicens
2 min
L’exdiputat Josep Manel Busqueta, gurú econòmic de la CUP.

BarcelonaLa CUP és un partit sense líders, almenys orgànicament, però ple de referents. El principal gurú econòmic de la formació és l’economista Josep Manel Busqueta, que ha decidit plegar com a tècnic del grup parlamentari de la CUP per “motius personals”. Busqueta ocupava aquesta plaça des del gener, després de renunciar -juntament amb Julià de Jòdar- al seu escó al Parlament, en compliment de l’acord amb Junts pel Sí per a la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la CUP han explicat a l’ARA que Busqueta prefereix la feina “més política” i no pas “tècnica”, de manera que encara que renunciï a les tasques al Parlament seguirà assessorant els diputats i la formació des del punt de vista econòmic. Ara s’obrirà el període per escollir el seu substitut en la plaça d’alliberat a l’oficina parlamentària de la CUP.

Busqueta seguirà actiu “fent feina al territori” i també a través de la comissió de sobirania econòmica del partit, formada per militants i simpatitzants que col·laboren voluntàriament en aquest àmbit, per exemple, redactant la part econòmica del programa electoral.

Figura clau en les negociacions

Més enllà dels efectes interns a la CUP, l’adéu de Busqueta també té conseqüències de cara a les converses pels pressupostos. Si bé va tenir un paper rellevant en l’anterior negociació -ell i la diputada Eulàlia Reguant pilotaven les negociacions-, ara ja no forma part de l’equip cupaire que es reuneix setmanalment amb el departament d’Economia. Se’l situa a l’òrbita d’Endavant, l’organització dins de la CUP més refractària a l’acord amb Junts pel Sí, i és membre del seminari d’economia crítica Taifa. Fa anys va assessorar el govern d’Hugo Chávez i també és autor del llibre L’hora dels voltors.

En els seus discursos en públic -va tenir una presència destacada en la campanya del 27-S com a número 3 per Barcelona-, Busqueta carrega contra les polítiques de la troica i defensa l’anticapitalisme i l’impagament del deute. Més enllà del discurs econòmic, a la CUP també exerceix de referent polític. Poc després de l’acord entre Junts pel Sí i la CUP, Busqueta va criticar amb duresa la decisió del seu partit. En una xerrada-col·loqui de Periódico Diagonal, va assegurar que era “inadmissible” que un partit anticapitalista “hagi investit algú” com Puigdemont, una decisió que “evidenciava les debilitats” de la CUP.

La “merda” del Parlament

L’exdiputat no només va lamentar haver fet president Puigdemont, sinó que va posar en dubte que la CUP tingui representació al Parlament, una institució que els cupaires “no dominen” i que “els supera”. “No hi ha res a fer, en aquell entorn”, va assegurar, i va acabar preguntant-se si valia la pena “sacrificar el projecte municipalista” de la CUP “per la merda del Parlament”.

Després del seu breu pas per la política institucional, Busqueta tornarà a treballar a la pastisseria familiar de Bellpuig (Urgell).

stats