Política 31/05/2016

La CUP pressiona el Govern registrant l'esmena a la totalitat i avisa que sense uns nous pressupostos no hi haurà acord

Eulàlia Reguant i Xevi Generó demanen a l'executiu que "es posi a treballar" per fer una nova proposta que incorpori "les demandes i la visió" de la CUP. Si no hi ha "canvis profunds", la CUP mantindrà la seva negativa a aprovar els comptes actuals

Laia Vicens
2 min
La CUP pressiona el Govern registrant l'esmena a la totalitat i avisa que sense uns nous pressupostos no hi haurà acord

BarcelonaLa CUP ha passat a l'atac i, davant les insinuacions d'alguns membres del Govern que l'opció de presentar l'esmena a la totalitat es podia reconsiderar, ja l'ha registrat al Parlament. La formació anticapitalista s'ha dirigit directament al Govern perquè "es posi a treballar" per fer una proposta de pressupostos que incorpori "les demandes i la visió" dels anticapitalistes, és a dir, que desobeeixi el topall de dèficit fixat pel govern espanyol, incorpori els impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional com a ingressos i faci "reformes impositives ambicioses" perquè siguin uns pressupostos "d'inflexió". La diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha comparegut acompanyada de Xevi Generó, membre del secretariat nacional, ho ha resumit així: "Diem al Govern que deixi de mirar el dit i miri la lluna".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb l'esmena registrada, la CUP pressiona al màxim el Govern perquè presenti una nova proposta que els pugui satisfer si no volen que les votacions del ple -tots els partits de l'oposició han presentat una esmena a la totalitat- tombin per unanimitat els pressupostos actuals i obliguin el Govern a presentar-ne uns de nous. "La proposta de pressupostos no respon als plantejaments de la CUP i demanem al Govern que faci una proposta que incorpori les demandes de la CUP", ha sentenciat Reguant. Segons ha dit, l'esquerra independentista no entrarà a discutir "partida amunt o avall", sinó que considera que el problema és "l'embolcall" dels comptes. "Canvis profunds, nova proposta", ha afegit Reguant.

Generó, al seu torn, també ha passat la pilota al terrat de JxSí i ha demanat que el Govern faci una "nova proposta" ja que els pressupostos actuals presentats per Oriol Junqueras "no han satisfet" ni a la militància de la CUP ni a les bases de les organitzacions que li donen suport. El consell polític i el grup d'acció parlamentària van aprovar per àmplia majoria presentar l'esmena a la totalitat. Per això, Generó, ha alertat que si Junts pel Sí no presenta uns nous comptes la posició de la CUP "no canviarà".

Les conseqüències per al procés

Reguant ha negat més d'una vegada que per molt que la CUP aprovi l'esmena a la totalitat i tombi els pressupostos del Govern "no es posa cap entrebanc al procés". De fet, els anticapitalistes han desvinculat sempre el pacte d'estabilitat de la negociació pressupostària. "El procés queda tocat si no es posa per davant la declaració del 9-N, i no si s'aproven o no els pressupostos", ha dit Generó, responent directament la portaveu del Govern, Neus Munté.

Reguant ha afirmat que sobre allò que tingui a veure amb les ponències de les lleis de desconnexió, el desplegament de la declaració del 9-N i la consolidació del procés constituent la CUP "hi és i hi serà". "El nostre objectiu no és carregar-nos cap legislatura, tot al contrari", ha dit.

Per assolir el pacte que permeti aprovar els comptes, Reguant ha dit que la CUP està oberta a parlar amb tothom i ha tornat a indicar les principals reivindicacions dels cupaires: incrementar els ingressos a través de la incorporació dels impostos anul·lats pel Constitucional, desobeir el topall de dèficit, apujar els impostos a les rendes altes...

stats