COMPTES PÚBLICS
Política 20/04/2016

La CUP acosta posicions amb el Govern per als pressupostos

Laia Vicens / Sara González
2 min
Anna Gabriel, diputada de la CUP, ahir al Parlament.

BarcelonaEl Govern i la CUP es preparen per encarar la negociació formal dels pressupostos, la gran llei sobre la qual el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, fa pivotar tot el pla del mandat que va fer públic dimarts, i que implica desplegar 750 mesures i 45 noves lleis. Que tot depèn de l’aprovació d’uns comptes que tot just estan a les beceroles és un missatge que Junts pel Sí (JxSí) i el Govern han anat repetint les últimes setmanes amb l’objectiu de collar la CUP, amb qui van segellar un acord d’estabilitat que ha trontollat en diverses ocasions durant els 100 primers dies de Puigdemont. Els anticapitalistes supediten el seu suport al fet que els comptes aturin i reverteixin les retallades, i que siguin “desobedients” amb l’Estat. D’entrada, fonts del grup d’esquerres subratllen, des de la prudència, que “la música sona bé”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha avisat que els comptes seran “injustos”, tot i que ahir el govern espanyol va ampliar el sostre de dèficit del 0,3% al 0,7% del PIB. Per posar fil a l’agulla, la CUP i membres de la conselleria d’Economia fa dies que intercanvien informació. La setmana passada representants del departament es van reunir amb diputats cupaires al Parlament, un “primer contacte” amb l’objectiu que el Govern els presenti les línies estratègiques dels comptes. Des de la conselleria diuen que els anticapitalistes els han demanat “detalls sobre la liquidació del 2015, però encara no hi ha una negociació formal encetada” i resten a l’espera de fixar un calendari per aprovar el projecte de llei al maig.

Més enllà d’una primera bona impressió, la CUP manté la cautela i demana esperar a saber-ne els detalls per valorar la proposta de l’executiu. En qualsevol cas, els cupaires han avisat que l’última paraula la tindrà el consell polític, que decidirà a partir del mandat de les assemblees territorials. Una decisió que pot estar condicionada per l’assemblea general que la formació ha convocat per al 22 de maig, quan les bases analitzaran l’acord amb JxSí.

Ara bé, de cara a un debat intens, els cupaires han adobat el terreny per desmarcar-se dels comptes si no els convencen. Encara que admeten que no és el millor escenari, asseguren que una pròrroga pressupostària deixa marge per aplicar part del pla de xoc acordat amb JxSí. “Si són els pressupostos del 2015 amb l’afegit dels 270 milions del pla de xoc, que s’oblidin de nosaltres”, alerten.

Per això, conscient que no té garantit el suport als comptes, el Govern no renuncia a fer picades d’ullet al PSC i a Catalunya Sí que es Pot. Amb els socialistes han estat negociant esmenes a una moció sobre els pressupostos que avui es votarà al ple i que demana a l’executiu presentar els pressupostos en un mes, així com una proposta de nou model de finançament en tres mesos, uns terminis que JxSí no vol que constin al text. El líder del PSC, Miquel Iceta, va estendre ahir la mà per parlar dels pressupostos “sempre que no posin per davant el full de ruta independentista”. De moment, però, la CUP és l’única parella de ball del Govern.

stats